Print Friendly, PDF & Email

Het aantal vliegbewegingen op de Londense luchthaven Heathrow Airport is nog steeds hoog genoeg voor parlementsleden zodat zij uitleg vragen aan de Britse luchtvaartminister over het actuele vliegverkeer. De luchthaven Londen Heathrow Airport heeft normaal gesproken ongeveer 600 vluchten tijdens een gemiddelde dag die landen, maar nu in de Britse ‘lockdown’ is dit aantal teruggevallen naar dagelijks ongeveer 60 vluchten. 

Andere kleinere Britse luchthavens ontvangen slechts enkele vluchten tussen de kleinere luchthavens zelf. In een brief afgelopen vrijdag  gaf de Britse luchtvaartminister tekst en uitleg over het waarom er nog steeds vluchten waren. Het zijn de verschillende luchtvaartmaatschappijen die zeggen dat bijna al hun passagiers op hun vluchten naar Heathrow mensen zijn die naar huis gaan, en die beslissen welke routes moeten worden uitgevoerd.

“Niemand is op vakantie”, zegt Tim Alderslade, CEO van Airlines UK, die de groep British Airways, Virgin Atlantic en andere Britse luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt. “Ik zag van een afstand hoe een enkele passagiers met mondkapjes verschenen nadat ik vanuit Los Angeles op British Airways was binnengevlogen.”

Sommige mensen op sociale media hebben zich afgevraagd waarom er nog steeds vliegverkeer is uit landen als de VS, Italië en Spanje, waar ook Covid-19 voorkomt. Alitalia geeft aan dat de vier dagelijkse vluchten tussen Rome en Londen ‘vrij leeg’ zijn die naar Heathrow vliegen. Bij de terugreis naar Rome zitten de vliegtuigen echter “bijna vol” met Italiaanse burgers die terug willen vliegen naar Italië. Mensen die naar Italië reizen, moeten een verklaring invullen om te zeggen dat hun reis essentieel is.

social distance mogelijk

Madrid en Barcelona zijn, net als Heathrow, hub-luchthavens. Dat betekent dat veel passagiers die van daaruit binnenvliegen, hun reis elders zijn begonnen, zoals luchthavens in Latijns-Amerika. Veel mensen die naar Heathrow vliegen, reizen door en vliegen rechtstreeks terug naar een andere bestemming. Luchtvaartmaatschappijen kunnen of willen nu niet precies bekendmaken uit het vliegverkeer hoeveel passagiers ze naar Londen hebben vervoerd.

American Airlines zei echter dat ‘social distance‘ mogelijk was “voor alle passagiers“, wat suggereert dat haar vliegtuigen veel lege stoelen hebben. Het aantal passagiers is zo laag voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM dat het de afgelopen dagen de enige dagelijkse vlucht van Schiphol naar Heathrow heeft moeten annuleren. In normale tijden worden 11 van die vluchten op één dag uitgevoerd.

Lees ook: Milieuorganisaties willen voorwaarden voor steun KLM

British Airways