Print Friendly, PDF & Email

Greenpeace stelt dat een helpende hand van de overheid aan KLM niet kan zonder bijkomende voorwaarden. Binnenkort hoort vliegmaatschappij Air France-KLM of ze financieel gesteund gaan worden door de Franse en Nederlandse regeringen. Het zou volgens de pers om een lening bedrag gaan van maar liefst 10 miljard euro aldus de Franse krant La Tribune. 

Milieudefensie, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu en Greenpeace vinden dat de impact van de luchtvaart op de planeet zo groot is dat er afspraken gemaakt moeten worden met KLM om die impact te verlagen. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de financiële steun om te zorgen voor een schonere en stillere luchtvaart en minder schade voor klimaat, mens en natuur. 

“KLM doet nu een flink beroep op steun van onze overheid. Dat terwijl de luchtvaartmaatschappij geen belasting betaalt over kerosine en ook geen BTW betaalt over vliegtickets. De luchtvaartsector valt ook al buiten het klimaatbeleid. Nu de overheid KLM en haar werknemers wil helpen in deze onzekere periode, is het tijd om concrete afspraken te maken met het luchtvaartbedrijf.”, aldus Greenpeace Nederland.

Ze vinden dat er voor de luchtvaarsector te vaak een uitzondering gemaakt wordt. KLM betaalt geen belasting over kerosine en betaald ook geen BTW over vliegtickets en de luchtvaartsector valt ook buiten het klimaatbeleid. De milieuorganisaties roepen het kabinet op om afspraken te maken over de toekomst in ruil voor financiële hulp, ze pleiten naast dat werknemers hun baan moeten behouden voor minder lawaai en luchtvervuiling en ze willen minder CO2- uitstoot. 

Volgens de internationale natuur- en milieuorganisatie kan de luchtvaartmaatschappij niet terug naar het oude, ze moeten een nieuwe weg inslaan met minder vluchten om te voorkomen dat we van de ene crisis in de andere crisis rollen.

Lees ook: Vier ondernemers slaan handen ineen in strijd tegen crisis