Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De touringcarsector vreest dat bijna de helft van de busbedrijven de zomer van 2020 niet overleeft. Van de vierduizend touringcars staat negentig procent stil. Uit een peiling van brancheorganisatie Busvervoer Nederland blijkt dat de sector in de periode tussen maart en juni naar schatting vierhonderd miljoen euro aan omzet misloopt. Het is een totale ramp, de schade is niet te overzien. Dat schrijft Henk Hanssen, financieel redacteur verbonden aan de website faillissementsdossier.nl.  

de bussen zijn dit jaar de garage niet uit geweest

De opening van de Keukenhof eind maart staat bij elk touringcarbedrijf prominent op de agenda. Het is de officieuze opening van het seizoen. Met dagtochtjes, stedentrips, schoolreisjes en busvakanties moet in circa zes maanden tijd de omzet van het hele jaar bij elkaar worden gereden. Normaal gesproken treedt half oktober de stille winterperiode in maar dit jaar brak de winter al in het prille voorjaar aan: veel bussen zijn nauwelijks de garage uit geweest.

touringcarsector derft vierhonderd miljoen omzet

Bij Busvervoer Nederland, de brancheorganisatie die vier vijfde van de busbedrijven vertegenwoordigt, spreekt men van een ‘totale ramp’. Uit een recente ledeninventarisatie blijkt dat in de periode maart-juni bij 77 procent van de ondernemingen meer dan de helft van de omzet wegvalt. Een derde van de leden ziet de omzet met meer dan tachtig procent inzakken. De brancheorganisatie heeft berekend dat de gederfde omzet in totaal minstens vierhonderd miljoen bedraagt.

veel busondernemers zullen de klap niet overleven

De busondernemers verwachten niet dat het verlies in de tweede helft van het seizoen kan worden goedgemaakt. De meesten gaan er vanuit dat hun omzet met vijftig tot tachtig procent terugloopt. Ook wanneer zij een beroep doen op de huidige steunmaatregelen van de overheid, zullen veel bedrijven deze klap niet overleven. In een brandbrief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken waarschuwt de brancheorganisatie dat er acute betalingsproblemen dreigen.

Lees ook  ILT: Noordelijke busonderneming rijdt zichzelf vast in overtredingen

een dag stilstand kost achthonderd euro per bus

In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven geïnvesteerd in nieuwe bussen die zuiniger en duurzamer zijn. De aanschafprijs loopt al gauw richting vier ton. Een dag stilstand kost rond de achthonderd euro per bus, rekent Busvervoer Nederland de staatssecretaris voor. Bijkomend probleem is dat veel ondernemers de bussen leasen: terwijl er geen cent meer binnenkomt, lopen de kosten voor lease en rente in beginsel gewoon door. Volgens de brancheorganisatie komen de leasebedrijven de branche wel tegemoet.

Lees ook: Walter de Wit pleit voor meer significante bijdrage busvervoer

Duurzaam vervoer