[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) reageerde zaterdagochtend in het programma Goedemorgen Nederland van MAX gematigd positief op de vrijdagavond gepresenteerde plannen van Busvervoer Nederland (BVN) om hulp te bieden aan de openbaar vervoerbedrijven bij de heropstart vanaf 1 juni.

“Ik neem het zeker mee. Iedereen moet meedenken hoe we Nederland mobiel houden. Scholieren van middelbare scholen kunnen best acht kilometer op de fiets gaan. Misschien komt dan de touringcar in beeld voor langere afstanden. Maar dat is aan de OV-bedrijven. Ik leg het voorstel van de touringcarsector daar zeker op tafel. We zien elkaar per slot van rekening elke week.”

Van Veldhoven gaf in het programma aan dat de hamvraag in de komende tijd is “Hoe gaan we weer reizen? We hebben daar met alle maatregelen nu meer ruimte voor nodig en we zien nu al dat het drukker wordt. Reizigers en vervoerders moeten daar samen uit komen. Nederland is er het land niet na om een papiertje bij je te moeten hebben als je op straat wilt zijn.” Ze noemde met name de positieve kant van de ‘crisis-spirit’ “die je gelukkig steeds vaker ziet.”

Over de kritische opmerkingen die RIVM-directeur Van Dissel maakte ten aanzien van de mondkapje-verplichting in het OV, vond Van Veldhoven “dat dat begrijpelijk is vanuit zijn perspectief. Het mondkapje komt ook niet in plaats van afstand. Maar die anderhalve meter kan niet overal in het OV. We hebben wekenlang naar Van Dissel geluisterd en kunnen nu meer omdat we afstand hebben gehouden.” Ze beloofde “ruim voor 1 juni” met de richtlijn voor de mondkapjes-verplichting in het OV te komen.

De staatssecretaris schetste hoe er de afgelopen week intensieve gesprekken waren gevoerd met de OV-sector. Ondermeer over compensatie voor verdwenen inkomsten. “Het was een bizarre week. We hebben ongelooflijk hard gewerkt. Iedereen. Het is een vitale sector voor ons land. We moeten in korte tijd van 10% naar 40% gebruik. Dat is een behoorlijke klus. We hebben daarvoor afgesproken dat de vervoerders meer materieel in gaan zetten, dat studenten niet in de spits mogen reizen en het OV blijft bedoeld voor noodzakelijke reizen. Het is blijft belangrijk om de spits te mijden.”

“Het is de bedoeling om meer mensen op een veilige manier te vervoeren. Welke maatregelen daarbij nodig zijn, of dat reserveren is of iets anders, dat laten we graag over aan de professionals. Belangrijk is dat we ons aan de basisregels houden en afstand bewaren.” Van Veldhoven onderstreepte dat er na 1 juni ook weer gecontroleerd zal worden – op kaartjes en mondkapjes. Dit zal deels door conducteurs en deels door BOA’s gebeuren. Hoe dit in de praktijk gebeurt, is volgens de staatssecretaris aan de vervoerders, “waarbij het niet de bedoeling is dat zij op de stoel van de politie moeten gaan zitten.”

Lees ook: Zelf gecreëerde hippe imago van Uber is gebakken lucht

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Print Friendly, PDF & Email