Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De FNV stelt dat het hippe imago van Uber gebakken lucht is en maakt de balans op. Chauffeurs moeten vijftig tot zestig uur per week werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Veel chauffeurs spreken zelf inmiddels ook van moderne slavernij. Uber rolde afgelopen jaar ook haar systeem van klassenindeling verder uit. Chauffeurs worden gelokt met hogere tarieven, maar om die hoge tarieven te behouden worden ze in feite gedwongen om dag en nacht aan het werk te zijn.

Volgens de persvoorlichter Socialer Nederland Yvette de Vries hield de Uber chauffeur in de ‘goede’ tijden gemiddeld € 8,50 per uur over om van te leven. Uber ging een jaar geleden naar de beurs met zijn zelf gecreëerde imago van hip en vernieuwend. De voormalig CEO en oprichter Travis Kalanick cashte afgelopen jaar zo’n 3 miljard dollar door verkoop van aandelen.

beursgang

Het bedrijf Uber ging een jaar geleden naar de beurs en de FNV maakt de balans op. Waar Uber, ook in deze coronacrisis, zo’n 6 miljard dollar bezit, wacht voor veel Uberchauffeurs de bijstand.

“Voor de Uberchauffeurs is er geen enkele reden tot feest. In tegenstelling tot Uber hebben zij geen financiële buffer en lopen ze ernstige veiligheids- en gezondheidsrisico’s.”, aldus Amrit Sewgobind, bestuurder FNV Flex en Naleving.

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat bijna 80 procent van de Uberchauffeurs vindt dat Uber onvoldoende veiligheidsmaatregelen neemt tijdens deze coronacrisis. Driekwart van de Uber chauffeurs taxichauffeurs verwacht binnen nu en een jaar te stoppen en de meeste chauffeurs hebben een financiële buffer van slechts anderhalve maand. De prijzen voor de taxiritten, worden door Uber bewust laag gehouden om zo de taximarkt te kunnen overnemen. 

“Daar is nu vooral de taxichauffeur de dupe van, maar zodra Uber een monopolie heeft, gaan de prijzen omhoog en betaalt ook de consument een veel hogere prijs voor een rit”, aldus Sewgobind.

Sewgobind: ‘Naarmate Uber langer actief is, zie je steeds duidelijker dat ze zich als werkgever opstellen. Ze bepalen het tarief van een taxirit en wanneer en welke ritten een chauffeur mag rijden. Echter, nu de chauffeurs zonder inkomen komen te zitten, laat Uber ze aan hun lot over. De FNV ziet maar één oplossing: handhaving op schijnzelfstandigheid. Waarbij Uber als werkgever wordt aangemerkt, net zoals in Engeland en recent nog in Frankrijk.

Lees ook  Hoge Raad: TUI moet buigen voor FNV in cao strijd

vooruitzichten net zo zwart

Bij Uber zijn volgens het FD de vooruitzichten zwart. De omzet is ten opzichte van vorig jaar met 80% gedaald. De taxi-app schrapt 14% van het personeelsbestand. Dat zijn 3700 werknemers. Uber had in Europa grootste groeiplannen. 

Afgelopen februari maakte het bedrijf bekend volgend jaar naar het Tripolis Park bij de Amsterdamse Zuidas te verhuizen, waar plaats is voor drieduizend mensen. Het Europese hoofdkantoor huisvest nu zo’n 1500 mensen. De woordvoerder van Uber geeft geen antwoord op de vraag of door de crisis de verhuizing in de ijskast wordt gezet.

Lees ook: Uber chauffeur Rajesh Jayaseelan stierf aan het coronavirus

Uber