[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Elke dag zijn aangrijpende verhalen te lezen over mensen die gestorven zijn aan corona. Het verhaal over Rajesh en Mary Jayaseelan, geschreven door  willen we onze lezers niet onthouden. Rajesh werd behandeld in het Northwick Park Hospital in Londen, de stad waar hij het grootste deel van het jaar als Uber-chauffeur werkte. 

Zijn vrouw Mary zat ruim 8000 kilometer verderop in hun ouderlijk huis in Bangalore, India, met hun twee jonge zonen. Tot het noodlot toesloeg had hij Mary herhaaldelijk gezegd dat het goed zou komen, dat hij zich wel ziek voelde, maar dat ze zich geen zorgen hoefde te maken, hij zou beter worden. Maar bij dat laatste telefoontje brak hij en gaf toe een beetje bang te zijn voor wat komen zou. 

genoeg geld sparen voor zijn familie

De 44-jarige was jong en verder gezond. Geen echte reden om aan te nemen dat Rajesh Jayaseelan de volgende dag zou sterven aan het coronavirus. Rajesh en Mary trouwden op 24 februari 2014 en huurden een huis in Hulimavu, Zuid-Bangalore, dat ze deelden met zijn 66-jarige moeder. Het grootste deel van het jaar huurde Rajesh een kamer in Harrow, in het noorden van Londen, en reed hij met een Uber-voertuig in de stad. 

Hij werkte van ’s avonds laat tot in de vroege uurtjes – de drukke uren – zodat hij genoeg geld kon sparen om een paar maanden bij zijn gezin in India door te brengen. Rajesh werkte met veel plezier als taxichauffeur. Hij realiseerde zich niet dat zijn onzekere baan in de gig-economie hem kwetsbaar zou maken in de wereldwijde pandomie die later zou ontstaan.

“Hij woonde 22 jaar lang af en toe in Londen en kwam een paar maanden terug naar India’, zegt Mary. ‘Hij hield van Londen. Hij vertelde altijd over hoe mooi Londen was, en zo schoon. Ik ben nog nooit in Londen geweest, dus hij wilde het voor mij beschrijven hoe mooi het was.”

herenigd worden met zijn familie in India

Lees ook  Amsterdamse taxisector gaat op de schop als het aan wethouders ligt

Hoewel Rajesh van Londen hield, was hij niet van plan om voor altijd te blijven. Hij wilde herenigd worden met zijn familie in India. Het huren van hun huis in Hulimavu was relatief duur, dus tijdens zijn laatste verblijf in Bangalore eind 2019 sloten hij en zijn vrouw een lening af en kochten ze land om hun eigen huis te bouwen. De lening was geen probleem, dachten ze, Rajesh zou teruggaan naar Londen en genoeg geld opzij zetten om het af te betalen.

Hoewel het virus Groot-Brittannië had bereikt, maakte Rajesh zich op dit moment niet al te veel zorgen. Winkels en restaurants waren nog open, mensen gingen nog aan het werk en daarna uit. Voor iedereen, inclusief Uber-chauffeurs, was het business as usual en veranderde er nog een maand niet veel.

essentiële arbeiders

Op 23 maart kondigde premier Boris Johnson een landelijke blokkering aan die in eerste instantie slechts drie weken zou duren. Dat betekent dat de meeste bedrijven zouden sluiten en dat mensen slechts voor wat lichaamsbeweging naar buiten konden en voor essentiële uitstapjes naar de winkels zouden worden toegelaten, tenzij ze beschouwd worden als “essentiële” arbeiders.

Zoals veel Uber-chauffeurs bleef Rajesh eerst werken, maar hij kreeg al snel griepachtige symptomen en moest stoppen. Zijn laatste taxirit was op 25 maart een drop-off op Heathrow Airport. Zijn symptomen werden veel erger en hij werd met uitdroging in het ziekenhuis opgenomen. Terwijl hij daar was, werd hij getest op het coronavirus. Rajesh kwam positief terug.

Het ziekenhuispersoneel vertelde Rajesh om naar huis te gaan, zichzelf te isoleren en terug te komen als zijn symptomen erger werden. Hij deed wat hem gezegd werd en ging naar zijn kamer. Maar de zaken zouden nog erger worden.

Lees ook  Amsterdamse wethouders omarmen coöperatieve taxiwereld

huisbaas wilde geen risico nemen

“De huisbaas stuurde Rajesh het huis uit voor iets en toen hij terugkwam, had de huisbaas de sloten vervangen, zodat hij er niet in kon komen”, zegt Mary. “Hij klopte aan op de deur van de huisbaas om te vragen om met hem te praten, maar hij wilde de deur niet openen.”

Zijn huisbaas wist niets van zijn positieve diagnose. Hij vertelde hem dat hij als Uber-chauffeur het coronavirus in huis kan brengen en dat hij geen risico wilde nemen.
Omdat hij nergens anders heen kon, moest Rajesh enkele nachten in zijn auto slapen.

inzamelingsactie

Ondertussen werd door zijn vriend Sunil Kumar een inzamelingsactie georganiseerd ter ondersteuning voor de familie van Rajesh Jayaseelan. Hiermee werd £ 143.579 opgehaald. Rajesh uit Bangalore was de enige zoon en de enige kostwinner voor zijn gezin. Een uiterst hardwerkende Uber-chauffeur in Londen, gestorven aan het coronavirus op 11 april 2020.

Ondanks de donaties die zij ontvingen en alle morele en financiële steun die ze op dit moment nodig hebben, wacht de oudste zoon van 6 jaar nog elke dag op een telefoontje van zijn vader. Hij realiseert zich nu meer en meer dat dit er niet meer komt en dat hij zijn vader heeft verloren. De jongste zoon van 4 jaar wordt nog steeds niet op de hoogte gebracht over van het verlies van zijn vader en is nog steeds speels.

 Lees ook: Londense taxichauffeur sterft door coronavirus

Rajesh Jayaseelan
London_Uber
Uber Londen
Print Friendly, PDF & Email