Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De Franse auto-industrie krijgt zware klappen te verduren door de coronacrisis. De autoverkoop in Frankrijk is volgens diversen media met 89 procent gedaald. Vandaag wordt er waarschijnlijk door President Emmanuel Macron een reddingsplan naar buiten gebracht. Franse automerken als Peugeot, Citroën en Renault zijn zwaar getroffen door de gevolgen van de coronacrisis. Ongeveer 400.000 Fransen werken in de auto-industrie en ongeveer 500.000 Fransen werken in auto-industrie gerelateerde bedrijven.

,,De markt is razendsnel ingestort”, zegt Maxime Lemerle, econoom en onderzoeker bij kredietverzekeraar Euler Hermes. ,,De quarantainemaatregelen zorgden ervoor dat mensen hun huizen niet meer uitkwamen. Dus er werden geen auto’s gekocht, auto’s werden niet gerepareerd, er werd niet meer getankt en er werden geen auto’s meer gehuurd. Echt de complete sector is getroffen.”

In eerdere berichtgeving kwam naar buiten dat de Franse minister van Financiën (Bruno Le Maire) denkt dat Renault de crisis niet overleefd zonder staatssteun. Renault is in handen van de Franse staat en krijgt als het goed is gekeurd door de overheid, 5 miljard euro aan staatssteun. Aan deze staatsteun zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Zo zou Renault zich onder andere meer op elektrische auto’s moeten gaan focussen. Renault moet ondanks dat ze eventueel staatssteun krijgen straks fors gaan bezuinigen. Het zou gaan om een bezuiniging van 2 miljard euro voor de komende twee jaar.

Volgens de media komt President Emmanuel Macron vandaag met een reddingsplan en maatregelen om de auto-industrie in Frankrijk te redden. Volgens Minister van Financiën, Bruno Le Maire, zouden de maatregelen o.a. subsidies omvatten voor de aankoop van schonere auto’s. Ook is er hulp voor leveranciers van onderdelen en kleine bedrijven.

,,We willen de vraag naar koopauto’s stimuleren”, vertelde een ingewijde aan dagblad Le Parisien. ,,Particulieren moeten met premies aangemoedigd worden om hun auto in te wisselen voor een nieuw exemplaar dat milieuvriendelijker is.”

Lees ook: Taxisector komt met eigen protocol en wacht niet op RIVM