[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Vliegen in coronatijd doe je niet in overvolle toestellen. En toch lijkt het voor KLM de normaalste zaak van de wereld te worden. In bus, trein, tram of metro gelden strikte regels om afstand te houden, maar in het vliegtuig niet. Daar ontbreekt het aan regelgeving waardoor vliegen een behoorlijk risico is geworden wanneer je zit in een overvol toestel.

De vluchten zitten stampvol. Je zit schouder aan schouder. KLM krijgt de volle laag bij de Schotten na het zien van en vlucht uit Edinburgh. De luchtvaartmaatschappij zet Schotse reizigers als sardientjes tijdens de vlucht naar Amsterdam. Alle coronaregels worden overboord gegooid.

Reizigers op KLM-vluchten tussen Amsterdam en Edinburgh hadden eerder hele rijen voor zichzelf toegewezen gekregen om sociale afstand mogelijk te maken. Maar de Nederlandse kondigde zondag een “geleidelijke versoepeling” van de maatregelen aan voor het vliegen in coronatijd, met als gevolg dat passagiers schouder aan schouder zitten. Aan het verzoek van de Schotse passagiers om hun afstand van 2 meter te bewaren wordt geen gehoor gegeven.

Een 40-jarige Schotse passagier zei dat de helft van de passagiers op de vlucht KL 1278 gezichtsmaskers droeg uit angst voor Covid-19 – en zichtbaar woedend was omdat ze schouder aan schouder zaten met vreemden van wie sommigen zaten te hoesten.

“Een passagier werd gevraagd in de vertrekhal een vragenlijst in te vullen met de vraag of hij hoest, koorts had, niesde etc. Hij kreeg de opdracht dit aan de autoriteiten bij aankomst te overhandigen, maar bij aankomst er helemaal niet meer om gevraagd.”

Een wettelijk verbod op volle vliegtuigen is er niet. Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat in een toestel ‘passagiers zo veel mogelijk verspreid dienen te worden’.

Lees ook  Air New Zealand uitgeroepen tot beste luchtvaartmaatschappij, KLM scoort matig

 Lees ook: Vlieg naar 31 intercontinentale KLM bestemmingen

KLM
foto: Daily Record
Print Friendly, PDF & Email