[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Vandaag lanceert de Europese Commissie een website (Re-open EU) ter ondersteuning van een veilige hervatting van reizen en toerisme in heel Europa. Dit web platform zal informatie bevatten over de grenzen en de beschikbare vervoersmogelijkheden en toeristische diensten in de lidstaten. Re-open EU zal ook praktische, door de lidstaten verstrekte informatie bevatten over reisbeperkingen, de geldende maatregelen op het gebied van volksgezondheid en veiligheid zoals het afstand houden en het dragen van maskers, en andere nuttige informatie over het toeristisch aanbod van de EU en op nationaal niveau. Zo zullen de Europeanen bij het plannen van hun vakanties en reizen deze zomer en daarna verantwoorde en goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over hoe ze zullen omgaan met de aanhoudende risico’s in verband met het coronavirus.

Het nieuwe Re-open platform van de EU maakt deel uit van het pakket toerisme en vervoer van de Commissie van 13 mei 2020, dat is gelanceerd om het vertrouwen van reizigers in de EU te herstellen en het Europese toerisme veilig te helpen hervatten, met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen voor de gezondheid. Het nieuwe platform, dat ook beschikbaar is als een (webgebaseerde) app voor mobiele telefoons, centraliseert alle actuele informatie van de Commissie en de lidstaten op één plaats en is daardoor hét referentiepunt voor iedereen die in de EU reist. Gebruikers kunnen via een interactieve kaart landenspecifieke informatie, updates en advies over elk van de EU-lidstaten raadplegen. De informatie zal in de 24 officiële talen van de EU, via de app of de website gemakkelijk toegankelijk zijn.

Verder bevat het platform informatie over regelingen voor steunwaardebonnen (vouchers): consumenten kunnen hun favoriete hotels of restaurants steunen door waardebonnen te kopen voor een verblijf of maaltijd zodra zij weer opengaan, en steunen zo de Europese horeca naarmate de beperkingen worden opgeheven en de grenzen weer opengaan. 

Steunwaardebonnen helpen bedrijven hun liquiditeitsproblemen te overbruggen door hen nu al te betalen voor diensten die zij later leveren. Het door de klant betaalde bedrag gaat rechtstreeks naar de dienstverlener. De Commissie heeft die speciale pagina opgezet om de deelnemende bedrijven en geïnteresseerde klanten beter met elkaar te verbinden, met name wanneer zij naar het buitenland reizen.

Ten slotte wordt via Europeana, het digitaal cultureel platform van Europa, Discovering Europe gelanceerd, een verzameling kunstwerken en foto’s van enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Europa. Verder wordt op Europeana Pro een speciale toeristische hub opgezet om mensen die beroepsmatig met cultureel erfgoed bezig zijn te helpen toerisme ondersteunende initiatieven in de hele EU te ontdekken.

Lees ook: Frankrijk wordt een groene zone waar toeristen welkom zijn

Europese Commissie app
Print Friendly, PDF & Email