[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Vanaf 1 juli is de dienstregeling bij de NS weer zoals voor de coronacrisis en mogen alle zitplaatsen weer gebruikt worden. Wel vragen ze nog om de drukte tijdens de spits te vermijden en om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Mondkapjes blijven verplicht. Ondanks deze vooruitgang plaatste de NS vandaag een nieuwsbericht op hun website dat er financiële maatregelen genomen moeten worden. Ze hebben enorm geleden onder de coronacrisis. 

Door de gevolgen van de coronacrisis verwacht de NS de komende vijf jaar zo’n 4,7 miljard euro mis te lopen. De reizigersaantallen zijn enorm teruggelopen door de coronatoestanden. De NS verwacht dat veel mensen voorlopig nog thuis blijven werken. Ze denken dat de reizigersaantallen pas na 2024 weer op het niveau van 2019 zijn.De NS moet financiële maatregelen nemen om weer financieel gezond te worden.

Ze verwachten tot 2025 ongeveer 1,4 miljard euro te moeten besparen. Daarom staan er tot 2025 ongeveer 2300 banen van werknemers op de tocht. Dit gaat om functies binnen alle takken van het bedrijf. Werknemers met een vast contract mogen blijven, wel krijgen degene waar nodig een omscholing. In de periode van 2020-2025 gaan ongeveer 2500 werknemers van de NS met pensioen. Ze willen gaan inkrimpen, dit is volgens hen noodzakelijk om de treinkaartjes in de toekomst betaalbaar te houden en noodzakelijke investeringen in de toekomst te kunnen blijven doen. 

Ook de raad van bestuur moet hierin meedragen en gaat 10 procent van hun vaste salaris inleveren. De raad van Commissarissen levert 10 procent van hun vergoeding in. Deze 10 procent-regeling geld vanaf heden tot en met december 2021. Ook keert de NS geen variabele beloningen uit aan het hogere management. Vanaf 1 juli verwacht de NS weer meer reizigers te verwelkomen in de treinen.

Lees ook  Hoger tarief bij NMBS, lager bij MIVB en goedkoop maandticket bij Deutsche Bahn

Lees ook: Nederlands eerste 100 procent elektrische huisartsenauto 

Print Friendly, PDF & Email