Uit de KPMG Autonomous Vehicles Readiness Index 2020 blijkt dat Nederland klaar is voor elektrische zelfrijdende auto’s. Volgens Stijn de Groen hebben de meeste landen duidelijke progressie geboekt. Nederland staat op plaats 2 van een lijst van 30 landen. Singapore staat op nummer 1 van deze lijst en Noorwegen op de 3e plaats. In 2019 stond Nederland op de 1e plaats en Singapore op plaats 2 in deze lijst. 

‘De meeste landen hebben in het afgelopen jaar duidelijk progressie geboekt’, zegt Stijn de Groen, Lead for Mobility 2030 en strategie consultant bij KPMG. De Groen: ‘Wij zien duidelijk dat steeds meer overheden zich richten op het ontwikkelen van aangepaste regelgeving en op het bevorderen van maatschappelijke acceptatie van de technologie. We hopen dat onze index daar een bijdrage aan levert door de ontwikkeling en de verschillen in aanpak tussen de landen expliciet te maken. In de 2018, 2019 en 2020 editie van de AVRI staat Nederland er goed voor. Maar als ik de logica van de index volg, ben ik bang dat Nederland uiteindelijk niet het land gaat zijn waar autonome voertuigen het eerste zullen worden geïntroduceerd’.

Volgens het onderzoek heeft Nederland goed onderhouden wegen en een goed functionerend laadnetwerk op veel plaatsen voor elektrische auto’s. Nederland scoort ook hoog op het gebied van regelgeving en beleid gericht op het experimenteren en testen van zelfrijdende voertuigen. In dertig landen is onderzoek gedaan op basis van belangrijke punten voor een grootschalige en succesvolle introductie van zelfrijdend vervoer.

‘Nederland heeft een kwalitatief hoogwaardig maar relatief kleine industrie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van autonome voertuigen en benodigde technologie. De innovaties op dit vlak zullen eerder uit Israël, de Verenigde Staten of Japan komen. Deze landen scoren nu al hoog op het vlak van Technologie en Innovatie en zullen bij verdere stimulering op de andere drie pijlers, zoals beleid en regelgeving, maar ook door investeringen in infrastructuur, verder op de index omhoogklimmen’, aldus Stijn de Groen.

Lees ook: Vliegverkeer op Schiphol neemt weer toe deze maand

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kantoor Den Haag
Print Friendly, PDF & Email