Print Friendly, PDF & Email

Niks is zo vervelend als je naar het toilet moet en dit kan niet, met alle gevolgen van dien. Op steeds meer plekken worden toiletfaciliteiten gemaakt. Er is zelfs een website waarkaniknaardewc.nl. De Maag Lever Darm Stichting, Stomavereniging, Crohn en Colitis Vereniging Nederland (CCUVN), Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB), Stichting voor mensen met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS), Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersorganisatie Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk zijn lid van deze Toiletalliantie. Reizigersvereniging Rover is lid van deze Toiletalliantie omdat bus en treinreizigers vaak te weinig toiletten aantreffen op bus en treinstations, of in regionale treinen en sprinters.

De NS meldt op hun website dat ze inmiddels 66 van de 131 sprinter type Sprinter Light Train vernieuwd hebben met een schuiftrede en een rolstoeltoegankelijk toilet. Ze zijn dus over de helft met ombouwen. De nieuwe schuiftrede zorgt ervoor dat de trein nog beter toegankelijk wordt. En een rolstoelvriendelijk toilet is in deze tijd ook niet weer weg te denken. Nu moet de NS nog 65 sprinters om laten bouwen. De NS-sprinters worden omgebouwd door het consortium Bombardier Siemens Lighttrain in Aken (Duitsland). De Sprinters worden per twee opgeknapt in de werkplaats in Aken. Ook krijgen deze treinen een speciale noodknop, daarmee krijgt de reiziger in geval van nood direct contact met de machinist. Er zijn ook twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen en plek voor twee fietsen. Voor reizigers met een visuele beperking is voelbare en hoorbare informatie aangebracht zodat zij zo goed mogelijk hun weg kunnen vinden in en rondom het toilet. Het zal voor veel reizigers een opluchting zijn dat alle sprinters naar verwachting eind 2021 zijn omgebouwd.

Lees ook  Prorail: onder druk na slechte prestaties maar verbetering in zicht

Lees ook: Ook reisadvies Bonaire aangepast naar code oranje