Dat Uber naar Gent komt mag geen verrassing zijn volgens Schepen van Mobiliteit in het Vlaamse Gent. Watteeuw maakt zich wel zorgen om de leefbaarheid van veel taxibedrijven. Een taxioorlog kunnen we volgens Watteeuw missen. Naar aanleiding van de bekendmaking van het Amerikaanse Uber dat de bekende taxidienst naar Gent komt staat de sector in rep en roer. Na corona een nieuwe crisis voor de taxisector waar de overheid geen vaccin voor heeft, integendeel.

geen verrassing

Dat Uber zijn diensten in verschillende steden wil starten is al langer bekend. UberX zal volgende week beschikbaar worden in Gent, net zoals in Antwerpen en Leuven. Uber rijdt al langer rond met maaltijdkoeriers in Gent, maar UberX is de ‘populaire’ taxidienst van het Amerikaanse bedrijf. Uber probeerde een aantal jaren geleden al haar diensten te lanceren in Gent maar dat stootte op verzet en boze taxichauffeurs. Nu het taxidecreet de rode loper voor de gigant is zal er weinig aan te doen zijn om de diensten tegen te houden.

Door het invoeren van het nieuwe Vlaamse taxidecreet en daarbovenop de COVID-19 crisis hing de taxisector al in de touwen. Uber mag nu van Vlaanderen de taxisector knock-out slaan. Onlangs riep Vlaams Minister president Jan Jambon nog op om solidair te zijn met de Vlaamse ondernemingen en bij hen te kopen of gebruik te maken van hun diensten, blijkbaar geldt dit niet voor de taxisector. 

In een persbericht van het BTB-ABVV schrijft de organisatie dat het de definitieve doodsteek voor de Vlaamse taxisector is. Zij vertegenwoordigen alle werknemers uit de maritieme sectoren, de havenarbeiders, de arbeiders in de luchtafhandeling, in het goederen- en personenvervoer en in de logistiek. Eerder vandaag kondigde Uber in een persbericht aan op 9 november van start te gaan in Vlaanderen. 

“Vanaf die dag krijgt Uber dankzij het Vlaamse taxidecreet van voormalig Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (NV-A) nu ook in Vlaanderen de kans om de taxisector kapot te maken.”, aldus het BTB-ABVV.

meer kapers op de kust

Uber krijgt concurrentie van Franse taxi-app Heetch in Vlaanderen. De taxi-app Heetch kan je zien als de Franse tegenhanger van Uber. Het bedrijf was al enkele jaren actief in de hoofdstad Brussel, en kondigde gisteren aan dat het haar diensten ook naar Antwerpen zou uitrollen. Dat is zo vanaf vandaag, en in één de klap is de app ook beschikbaar in de andere grote Vlaamse steden Gent en Leuven.

Lees ook: Vlaamse Taxidecreet en Uber doodsteek voor taxisector

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
V-Tax Gent
software voor taxibedrijven
Print Friendly, PDF & Email