Door het invoeren van het nieuwe Vlaamse taxidecreet en daarbovenop de COVID-19 crisis hing de taxisector al in de touwen. Uber mag nu van Vlaanderen de taxisector knock-out slaan. Onlangs riep Vlaams Minister president Jan Jambon nog op om solidair te zijn met de Vlaamse ondernemingen en bij hen te kopen of gebruik te maken van hun diensten, blijkbaar geldt dit niet voor de taxisector. 

In een persbericht van het BTB-ABVV schrijft de organisatie dat het de definitieve doodsteek voor de Vlaamse taxisector is. Zij vertegenwoordigen alle werknemers uit de maritieme sectoren, de havenarbeiders, de arbeiders in de luchtafhandeling, in het goederen- en personenvervoer en in de logistiek. Eerder vandaag kondigde Uber in een persbericht aan op 9 november van start te gaan in Vlaanderen. 

“Vanaf die dag krijgt Uber dankzij het Vlaamse taxidecreet van voormalig Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (NV-A) nu ook in Vlaanderen de kans om de taxisector kapot te maken.”, aldus het BTB-ABVV.

kroniek van een aangekondigde dood

Reeds in februari 2015 bond BTB de kat de bel aan met het dossier “De waarheid over Uber”. Hierin wordt de duistere kant van Uber duidelijk gemaakt. In het voorjaar van 2015 diende BTB zelf een klacht wegens schijnzelfstandigheid in tegen Uber bij de arbeidsauditeur. Door de jaren heen is BTB blijven reageren tegen de wanpraktijken van Uber. Jammer genoeg moesten we eind 2019 vaststellen dat onze argumenten langs Vlaamse kant in dovemans oren zijn gevallen. Het Vlaamse Taxidecreet rolde immers de rode loper uit voor Uber & co en zo dus ook voor de sociale dumping in de taxisector. Alle lusten voor de platformen, alle lasten voor de chauffeurs.

UBER maakt wereldwijd de taxisector kapot !

Door zijn agressieve prijzenpolitiek wordt volgens het BTB-ABVV overal de taximarkt verstoord. Echte taxichauffeurs, zelfstandigen en loontrekkenden, zijn hiervan het slachtoffer. Ook de klanten zullen het merken, eenmaal er een monopolie is gaan de prijzen voor een rit omhoog. En de UBER-chauffeur krijgt een steeds kleiner deel van de koek, want er moet winst gemaakt worden. UBER-chauffeurs moeten vele uren werken, en alle risico’s zijn voor hen. 

wie maakte Uber zo groot?

Dat Uber zo groot is geworden is uiteraard te wijten aan het feit dat veel taxichauffeurs massaal wilden werken voor Uber en hun bestaande werkgevers of centrales in de steek lieten voor de zogenaamde ‘betere’ arbeidsvoorwaarden. Ook in Nederland gingen chauffeurs in de grootsteden aan de slag voor Uber met alle gevolgen achteraf. Veel politici blijven alle steun verlenen aan de Uber lobby en de Uber platformeconomie als onderdeel van MaaS, Mobility as a Service.

Lees ook: Taxisector kan geen aanspraak maken op de hinderpremie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Uber
software voor taxibedrijven
Print Friendly, PDF & Email