Het Amerikaanse Uber heeft bij het ontslag van werknemers op het internationale hoofdkantoor in Amsterdam de Nederlandse ontslagregels omzeild. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. In mei besloot de taxi-app een kwart van de 27.000 werknemers wereldwijd te ontslaan, vanwege fors teruggelopen omzet door het coronavirus. Voor de getroffen werknemers vroeg het bedrijf een collectieve ontslagaanvraag aan bij het UWV.  Uber zette personeel in Amsterdam onder druk om akkoord te gaan met ontslag. 

Ook werd de ondernemingsraad niet op tijd ingelicht. Voordat het UWV uitkomst kon bieden hadden vrijwel alle werknemers al voor ontslag getekend, in ruil voor een financiële tegemoetkoming. Dat ging onder hoge druk, vertellen Uber-werknemers.

ontslagregels zijn volledig toegepast

NRC sprak voor dit artikel uitgebreid met negen (ex-)werknemers van Uber, die alleen wilden meewerken op voorwaarde van anonimiteit. Voor Uber-werknemers is het contractueel verboden zonder toestemming met de pers te praten. Twee werknemers die hun verhaal in alle openheid wilden doen, besloten zich op het laatste moment alsnog terug te trekken.

Ook kreeg NRC inzage in intern e-mailverkeer van Uber, documenten van de ondernemingsraad en communicatie tussen Uber en uitkeringsinstantie UWV met betrekking tot de ontslagrondes op het internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Tevens zag NRC bewijsstukken (e-mails, screenshots en andere documenten) die de persoonlijke verhalen van geïnterviewden onderbouwen.

“Bij Uber moest alles vooral heel snel”, zegt FNV tegen NRC. “Op dag 1 werd het in Amerika aangekondigd, op dag 7 moest alles in Nederland geregeld zijn. Vaststellingsovereenkomsten zijn onder tijdsdruk en zonder goede voorlichting getekend. Uber heeft dit gewoon doorgedrukt.”

Lees ook: Uber-algoritmes bepalen wie ontslagen wordt

Lees ook  Vervoersarmoede wellicht een kans voor de zelfrijdende auto's

Lees ook: Vlaamse Taxidecreet en Uber doodsteek voor taxisector

Print Friendly, PDF & Email