In het Verenigd Koninkrijk wordt er veel geïnvesteerd in geëlektrificeerde voertuigen om de luchtvervuiling in grote steden te verminderen. Zelfs het Britse icoon – de London Cab – heeft tegenwoordig een geëlektrificeerde aandrijflijn. Ruim 3 miljard euro heeft Boris Johnson ervoor over. Geld dat moet dienen om overal in het land laadpalen te plaatsen en om gigafabrieken te bouwen voor duurzame batterijen. 

Het Verenigd Koninkrijk mag dan wel de Europese Unie verlaten, het klimaatplan van premier Boris Johnson is voor auto-uitstoot een pak strenger dan de Europese variant. Een ambitieus voornemen, zeggen experts. Zeker in vergelijking met wat Europa op dit moment oplegt. de Europa eist dat tegen 2030 35 procent van de nieuwe wagens uitstootarm is. Volgens journalist Koen Baumers van het Nieuwsblad is de verkoop tegen 2030 van nieuwe diesel- en benzinewagens verboden. 

 “Dat laat ons toe om de verkoop van nieuwe auto’s op benzine en diesel te beëindigen tegen 2030”, schrijft Johnson in een opiniestuk in de Financial Times. “De verkoop van hybride wagens die een significante afstand kunnen afleggen zonder dat er CO2 uit de uitlaat komt, laten we tot 2035 toe.”

De autoconstructeurs zelf zijn niet bang voor wat komt. Volgens de Belgische federatie Febiac is de autobranche er klaar voor om de switch te maken om tegen 2030 volledig elektrisch te zijn. Volgens ZERauto.nl telt op dit moment het Verenigd Koninkrijk ongeveer 24.000 laadpunten die zich op 9.000 locaties bevinden. Lang niet genoeg om het groeiende aantal PHEV’s en EV’s op te laden. De Britse regering investeert daarom bijna 50 miljoen euro’s in start-ups die een nieuwe laadinfrastructuur ontwikkelen.

Lees ook: Nederland is een zware elektrische truck rijker

enkel elektrische wagens
Print Friendly, PDF & Email