In tegenstelling met Rotterdam wil de Amsterdamse raad wel zelfstandig ondernemers steunen en trekt daarvoor trekt 7 miljoen euro uit. De taxisector is een van de meest getroffen sectoren waar voor ondernemers de regelingen werden versoberd. Toch is er momenteel geen sprake van enig herstel, integendeel. Na het stilvallen van het schoolvervoer is het weinige werk wat er nog was totaal verdwenen, op enkele uitzonderingen na. Niet alleen in de grootsteden is het ernstig gesteld in de sector.

Dagelijks spreken we ondernemers die zwaar zijn geraakt. De laatste spaarcenten zitten inmiddels in het taxibedrijf en schulden beginnen zich nu op te stapelen. Daar tellen we niet eens het uitstel van betalingen bij op die bij de belastingdienst, leasebedrijven en banken zijn ontstaan.

Veel ondernemers zoeken alternatieven om te voorzien in het noodzakelijke basisloon en gebruiken hun taxi voor het vervoeren van pakketjes. Volgens de ‘Wet Personenvervoer 2000’ is vervoer van goederen met een taxi mogelijk. Maar de taxichauffeur moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Minimaal 90% van de gereden kilometers moet taxi-gerelateerd zijn, anders vervalt de vrijstelling voor het betalen van motorrijtuigenbelasting. De BTW op dat goederenvervoer is anders dan op taxi-gerelateerd vervoer. Voor goederenvervoer geldt een omzetbelasting/BTW van 21% en voor taxi-gerelateerd vervoer 9%.

Bij vervoer van pakketjes (niet-taxi-gerelateerd vervoer) staat de rit niet rechtstreeks ten dienste van het vervoer van personen tegen betaling en dan wordt gesproken van een ‘onbeladen rit’. Maar ook een onbeladen rit kan taxi-gerelateerd zijn. Dat leidt tot een aantal praktijksituaties waarbij het onduidelijk is in welk van beide categorieën – taxi-gerelateerd-vervoer of niet-taxi-gerelateerd vervoer – een bepaalde rit valt.

Ook het luchthavenvervoer is dramatisch. In Eindhoven ligt de luchthaven bijna stil, geen toerist te vinden die voor de kerstdagen is overgevlogen. In Schiphol zelfde scenario. Turkije laat tot nader order geen vluchten meer toe uit Nederland, omdat de nieuwe Engelse variant van het coronavirus hier is aangetroffen. Ook vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika worden om die reden niet toegelaten. De maatregelen hebben geen einddatum en de situatie voor taxichauffeurs aan de luchthaven is daarom uitzichtloos.

Lees ook  Taxichauffeurs praten straks vloeiend Nederlands nu deadline is uitgesteld

werkgelegenheid

De branche personenvervoer is zeer hard geraakt door de coronamaatregelen. Door de beperkingen reisden minder mensen met het openbaar vervoer. Tussen februari en juli verdween op nationaal niveau 7% van de werknemersbanen in het personenvervoer. De vraag naar bus-, taxichauffeurs en trambestuurders is in het begin van de coronacrisis gekelderd en laat nog geen herstel zien. Het aantal WW-uitkeringen voor lijndienst buschauffeurs en trambestuurders nam met 56% toe.

Lees ook: Taxivervoer valt weer stil voor basis- en middelbare scholen

luchthavenvervoer
luchthavenvervoer
Print Friendly, PDF & Email