Air Canada-vlucht maakt ongeplande Boeing 737-8 MAX landing nadat piloten gedwongen werden één motor uit te schakelen. Veiligheidsexperts zeggen dat dergelijke storingen vaak voorkomen en meestal onopgemerkt blijven, maar de fabrikant zet zich schrap voor een verhoogde controle.

Moderne vliegtuigen zijn ontworpen om met één motor te werken en onze bemanningen trainen voor dergelijke operaties. De enige mensen aan boord waren drie bemanningsleden die een "motorindicatie" kregen en "besloten één motor uit te schakelen".

verklaring luchtvaartmaatschappij

De reputatie van Boeing werd aan flarden gerukt toen het vocht om meer commerciële ruimte te bemachtigen voor de zuinigere vloot. De MAX was de oorzaak van twee dodelijke crashes – in Indonesië eind 2018 en Ethiopië begin 2019, waarbij 346 mensen omkwamen, en beide kregen de schuld van gebrekkige cockpitsoftware in plaats van motorproblemen. In beide gevallen duwde de software – MCAS genaamd – herhaaldelijk de neus van het vliegtuig naar beneden, waardoor het in duiken ging.

Regelgevende instanties hebben de Boeing 737 MAX toestemming gegeven om weer te vliegen, 20 maanden nadat de vloot wereldwijd aan de grond was geraakt na twee dodelijke crashes. De vluchtbesturingssoftware van het vliegtuig was het middelpunt van de herontwerpinspanningen van het Amerikaanse bedrijf. 

Lees ook: TUI geeft aan dat het de Boeing 737 vloot zal halveren

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Air Canada Boeing 737-8 MAX
Air Canada Boeing 737-8 MAX
Print Friendly, PDF & Email