Print Friendly, PDF & Email

In 2020 is het hoogste aantal nieuwe motorfietsen verkocht in Nederland sinds ruim een decennium. De teller eindigde afgelopen jaar op 14.622 stuks en dat is een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2019, toen 13.962 motoren werden geregistreerd, zo blijkt uit de officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. Daarnaast verkocht de vakhandel een absoluut recordaantal van 52.175 tweedehands motorfietsen.

De coronacrisis houdt de samenleving in zijn greep. Dit heeft grote invloed op het reisgedrag. Sinds het begin van de crisis afgelopen maart is de behoefte aan individueel vervoer gegroeid. Dat is niet alleen te merken in de verkoop van fietsen en scooters, maar ook in de registraties van nieuwe en tweedehands motoren. Sinds 2009 werden er niet eerder zoveel motoren verkocht als in 2020. Dit ondanks de internationale lockdowns in het voorjaar, waardoor de toelevering van onderdelen en de productie en distributie van tweewielers wereldwijd stokte. Hierdoor konden reeds in bestelling genomen nieuwe motoren niet worden gebouwd en werden winkels niet bevoorraad. Vanaf de zomermaanden was een duidelijke inhaalslag te zien die tot het einde van het jaar aanhield. Zo werden er in december 2020 bijna 140 procent meer nieuwe motoren geregistreerd dan in december 2019 (582 stuks om 243 stuks).

POPULAIRSTE NIEUW VERKOCHTE MERKEN 2020

BMW 2.541 stuks (17,4 procent marktaandeel)

Yamaha 2.477 stuks (16,9 procent marktaandeel)

Kawasaki 2.197 (15,0 procent marktaandeel)

Honda 1.235 stuks (8,5 procent marktaandeel)

KTM 1.175 (8,0 procent marktaandeel)

OCCASIONS

Bij motorbedrijven in Nederland was er tevens grote vraag naar occasions. Niet eerder verkocht de vakhandel meer dan 50.000 tweedehands motorfietsen in een kalenderjaar. 2020 eindigde op een totaal van 52.175 verkochte occasions en dat was 11 procent meer dan in 2019, toen de vakhandel 47.053 gebruikte motoren afleverde. In de occasionhandel was na een flinke dip tijdens de corona-uitbraak in maart al vanaf april duidelijk dat er grote behoefte was aan individueel vervoer. Afgelopen december werden er bijna een kwart meer tweedehands motorfietsen verkocht dan in dezelfde maand in 2019.

MOTOR PAST IN STEDELIJK MOBILITEITSBELEID

RAI Vereniging en BOVAG zijn blij met de populariteit van de motor. Motorrijden is ‘in’. Mensen kiezen niet alleen voor de geweldige beleving van motorrijden, maar ook voor de praktische kant. De motor is bij uitstek geschikt om je in de huidige samenleving, snel, veilig, schoon en hygiënisch van A naar B te verplaatsen. Het potentieel is enorm, aangezien momenteel slechts de helft van de anderhalf miljoen Nederlandse motorrijbewijsbezitters een eigen motorfiets in bezit heeft. Bovendien past de motor in een stedelijk mobiliteitsbeleid, waarbij ruimtebesparing steeds belangrijker wordt en minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor auto’s. Ook zet de sector versneld in op verduurzaming met de ontwikkeling van schonere motoren. Komend jaar zijn nieuw alleen nog de schoonste Euro 5 motoren uit de fabriek leverbaar, meldt BOVAG op hun website middels dit bericht.

Lees ook: Bovag krijgt duidelijkheid van ministerie geen btw over bpm