Nu er weer een nieuwe nog besmettelijkere variant van het coronavirus is opgedoken, is heel de wereld weer in rep en roer. Avondklokken en lockdowns beheersen momenteel veel levens. We zijn nog niet zo lang bezig met het vaccineren en we zijn er nog lang niet. Er zijn al geruchten en discussies over dat er in de toekomst misschien vaccinatiepaspoorten komen. Het zou maar zo kunnen zijn dat als je in de toekomst uit eten of op vakantie of naar een festival wil gaan dat je een bewijs van vaccinatie moet laten zien. Is dit sciencefiction of toekomstmuziek? De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis is vóór de invoering van zo’n Europees vaccinatiebewijs.

Het initiatief van premier Mitsotakis moet dringend worden goedgekeurd door de Commissie en alle lidstaten. Vaccinatie is een fundamentele sleutel voor het veilig heropenen van grenzen en het stimuleren van economisch herstel. Een pan-Europees wederzijds erkend vaccinatiecertificaat zou een belangrijke stap zijn om regeringen het vertrouwen te geven om hun grenzen veilig te openen en passagiers het vertrouwen te geven om te vliegen zonder de barrière van quarantaine ”, aldus de Juniac.

Luchtvaartorganisatie IATA (International Air Transport Association) is ook vóór invoering van een gemeenschappelijk digitaal Europees COVID-19-vaccinatievertificaat. Met zo’n vaccinatiebewijs zou iedereen die een coronavaccinatie heeft gehad vrij moeten kunnen reizen binnen de Europese Unie zonder eerst vooraf te testen. IATA-directeur Alexandre de Juniac schreef in een open brief aan Ursula von der Leyen, om een beleid te coördineren dat zorgt voor hernieuwde bewegingsvrijheid. Te beginnen met degenen die gevaccineerd zijn. De grote vraag is of dit ooit gerealiseerd kan worden en zo ja, hoe dan? Vandaag komen de staatshoofden van de EU bij elkaar om dit onderwerp met elkaar te bespreken.

“We bevinden ons in zeer donkere dagen van deze pandemie. Maar de harde maatregelen die zijn genomen in combinatie met het versnellen van vaccinatieprogramma’s moeten ons hoop geven dat we de bewegingsvrijheid veilig kunnen herstellen. Dat zal banen redden, mentale angst verlichten, gezinnen opnieuw verbinden en de economie nieuw leven inblazen. Om dit veilig en efficiënt te doen, is planning essentieel. Het voorstel van premier Mitsotakis voor vaccincertificaten zal een belangrijke factor zijn. Met testprotocollen kan vooruitgang worden geboekt bij het elimineren of verminderen van quarantaines. Maar wat we nu nodig hebben, is dat regeringen veel effectiever gaan samenwerken. Eenzijdige regeringsmaatregelen konden de wereldwijde connectiviteit snel ontmantelen. Heropbouw vereist coördinatie ”, zei de Juniac.

Lees ook: Vaccinatieplicht luchtvaartbranche in vraag

Print Friendly, PDF & Email