Print Friendly, PDF & Email

Op de derde avond na de invoering van de avondklok staan veel steden in Nederland weer in brand. In plaats van in zijn stad te blijven werd dit een uitgelezen moment voor de Eindhovense burgemeester John Jorritsma om bij Jinek ‘veilig’ met Peter R de Vries in discussie te gaan. We willen hier niet de loftrompet blazen voor de Vries, want wanneer je in twee programma’s dezelfde tekst gebruikt heb je goed nagedacht over wat je gaat roepen om irritatie op te wekken bij politiek en handhavers, maar toch is het belangrijk te weten wat er in de hoofden van de relschoppers omgaat. Wat de uitkomst ook is, het is nooit een reden om te plunderen, eigendommen te vernielen of handhavers en journalisten aan te vallen. Het geeft in ieder geval de Eindhovense bevolking een zeer onrustig gevoel. Terwijl uren de politie helikopter in Eindhoven boven je bed vliegt kijk je naar burgemeester Jorritsma die de les wordt gelezen door de Vries zonder ingrijpen van Jinek.

Feit is wel dat tijdens dat programma raddraaiers de mobiliteit van burgers weer iets meer aan banden hebben gelegd. Alle minachtende opmerkingen van de heer de Vries ten spijt, zijn disrespect richting de burgemeester was om je dood te schamen, de meesten onder ons werden vanmorgen wakker met een boos gevoel na het zien van de nieuwe beelden. Vraag is alleen of het hier nog gaat om de avondklok, of dat er veel meer aan de hand is. Vergeet niet, wanneer het in Amerika regent gaat het hier druppelen. Dat Jinek de heer Peter R de Vries een podium gaf, werd wel het toppunt van kwaadaardige framing en ophitsing. Je kan je natuurlijk ook de vraag stellen wat Jorritsma in de studio deed en er geen livestream vanuit Eindhoven werd gebruikt. 

politie helikopter
politie helikopter

John Jorritsma (1956) is sinds september 2016 burgemeester van Eindhoven. Daarvoor was hij Commissaris van de Koning in Friesland, directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en burgemeester van de gemeente Cranendonck.

Lees ook: Noodbevel en gesloten station Eindhoven Centraal