Print Friendly, PDF & Email

Shell ontwikkelt waterstof-pompstations, omdat de grootschalige introductie van schone-waterstof-auto’s steeds dichterbij lijkt te komen. Ook op gemeenteniveau zijn ze bezig: het Zuid-Hollandse dorp Stad aan ’t Haringvliet wil in 2025 volledig overschakelen op groene waterstof, en de provincie Groningen schetst vol goede moed een plan voor een nieuwe, aardgasvrije toekomst met waterstof.

Omdat zonne- of windenergie lastig opgeslagen kan worden, lijken dat nog geen geschikte alternatieven. Daar kan waterstof bij helpen. Er wordt al druk geëxperimenteerd met waterstof, door grote en kleine partijen. Zo heeft Den Haag een groot deel van de taxi’s al rondrijden op waterstof. De Gasunie onderzoekt hoe ze duurzame groene waterstof uit zonne-energie kunnen produceren en netbeheerder Tennet wil energie opslaan in de Noordzee (op zogenaamde waterstofeilanden). Shell ontwikkelt waterstof-pompstations, omdat de grootschalige introductie van schone-waterstof-auto’s steeds dichterbij lijkt te komen. 

Regisseur Rob van Hattum houdt zich al sinds de jaren tachtig bezig met waterstof. Hij zag dat een overstap op waterstofgas werd omschreven als de sleutel tot een soepele energietransitie, maar dat er in praktijk op grote schaal weinig stappen werden gezet. Dat moet, en kan, anders: een ‘deltaplan waterstof’ zet pas écht zoden aan de dijk. Nederland durft de stap niet te zetten. Het is hoog tijd voor een deltaplan.

Lees ook: Nog lang geen landelijk netwerk waterstoftankstations

Waterstof
Waterstof tankstation
Lees ook  Ursula von der Leyen: nieuwe focus op e-fuels en digitalisering