De coronacrisis zorgt er nog steeds voor dat de luchtvaart op zijn gat ligt. De luchthavens in ons land hebben al heel lang zwaar te lijden door de gevolgen van de coronacrisis. Grenssluitingen en reisverboden vanwege coronabesmettingen spelen daarbij een grote rol. Schiphol Amsterdam meldt dat het aantal vluchten van en naar Schiphol vorige maand daalde met 61 procent. In januari waren er totaal 14.666 vluchten van en naar Schiphol Amsterdam. Vorig jaar in januari waren dat 37.567 vluchten. 870.000 passagiers maakte vorige maand gebruik van Schiphol Amsterdam, dat was vorig jaar in dezelfde maand vijf miljoen. Dit is een afname van het aantal passagiers van maar liefst 83 procent. Van deze 870.000 passagiers in januari maakten ongeveer 550.000 passagiers een overstap op Schiphol.

Wat opvallend is, is dat het aantal vrachtvluchten in januari wel is toegenomen. Dit steeg met 121 procent ten opzichte van vorig jaar januari. Vorige maand waren er 2232 vrachtvluchten, in januari vorig jaar waren dit er 1011. Sinds 23 januari geldt er een vliegverbod op passagiersvluchten naar Nederland vanuit tientallen landen wereldwijd, dit in verband met de verschillende virusmutaties die er zijn. Reizigers die op Schiphol aankomen zijn verplicht sinds 23 januari om zich direct voor vertrek te laten testen door middel van een antigeen-sneltest of LAMP-test. Deze maatregel komt boven op de al bestaande maatregel dat passagiers een negatieve PCR-test uitslag moeten kunnen laten zien.

Lees ook: Schiphol test zelfrijdende bagagevoertuigen

Print Friendly, PDF & Email