Waar de coronacrisis bij de meeste branches voor ellende heeft gezorgd, heeft de coronacrisis de fietsbranche wel veel goeds gebracht. Veel reizigers die het afgelopen jaar het OV hebben gemeden hebben een fiets aangeschaft. Nederland is echt een fietsland, en de fietsen waren afgelopen jaar dus ook niet aan te slepen. Door de coronacrisis is de verkoop van fietsen in Nederland in 2020 flink gestegen. Er werden vorig jaar in totaal bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht in Nederland. De verkoop van elektrische fietsen is vorig jaar met ruim 30 procent gestegen. Er zijn vorig jaar 547.000 elektrische fietsen verkocht in ons land. De omzet uit fietsverkopen was vorig jaar 1,65 miljard euro, dit is een verdubbeling ten opzichte van 2010. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GFK in opdracht van BOVAG en Rai Vereniging. 

De elektrische fiets is erg populair en wordt massaal aangeschaft. De helft van alle nieuwe fietsen die vorig jaar zijn aangeschaft zijn elektrisch. Een jaar eerder was dat 42 procent en in 2011 maar 15 procent. De traditionele stadfiets is niet meer erg in trek, de verkoop is sinds 2011 gehalveerd tot 26 procent. De gemiddelde prijs van een elektrische fiets lag afgelopen jaar rond de 2.259 euro. Door de populariteit van de elektrische fiets groeide de gemiddelde aankoopprijs van een nieuwe fiets in 2020 naar 1.499 euro, dat is 20 procent meer dan een jaar ervoor. 75 procent van de totale omzet uit de verkoop van fietsen is uit de verkoop van elektrische fietsen. Door de stijging van de wereldwijde vraag naar fietsen en fietsonderdelen kunnen klanten momenteel langer moeten wachten op hun nieuwe fiets.

Lees ook  Importeurs en reparateurs personenauto’s blinken uit in omzetgroei 2023

Lees ook: Van Veldhoven opent groenste fietsenstalling van Nederland

Print Friendly, PDF & Email