Print Friendly, PDF & Email

Het is s ’ochtends en s ’middags altijd een drukte van jewelste bij basisscholen, overal staan auto’s met ouders die hun kinderen even snel op school afzetten en op komen halen. Eigenlijk is het één chaos van kinderen, ouders, auto’s en fietsers rondom de basisscholen. Door deze chaos is het absoluut niet overzichtelijk en ook niet veilig rondom de basisscholen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) start daarom met de campagne: Meedoen is makkelijk. Deze campagne stimuleert ouders om kun kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen in plaats van met de auto. Dit om meer overzicht te creëren in het verkeer rondom scholen.

“Denk je eens in wat het effect is als iedereen zich een klein beetje veiliger gedraagt onderweg. Als iedereen zijn smartphone opbergt tijdens het rijden, als iedereen elkaar de ruimte geeft, als iedereen zijn licht aanzet. Voor een individuele weggebruiker een kleine moeite, maar het heeft een groots effect als we dit allemaal doen”, aldus Evert-Jan Hulshof, directeur Veilig Verkeer Nederland.

Ook roepen ze andere automobilisten op om schoolzones te mijden. Lopend of fietsend naar school zou de schoolomgeving een stuk veiliger maken en kinderen doen hierdoor ook praktijkervaring op. Uit onderzoek blijkt dat er in drie jaar (2014-2017) tijd maar liefst 10.000 verkeersongelukken gebeurden rondom scholen. Tachtig procent van de leerlingen woont binnen een straal van 3 kilometer van school, lopen of fietsen is dus een goed alternatief van de auto. Uit onderzoek van VVN blijkt dat slechts 33 procent van de Nederlanders het verkeer voor hun kinderen veilig vindt.

“We weten dat ouders hun kinderen voornamelijk met de auto naar school brengen om vervolgens in één keer door te kunnen rijden naar hun werk. Nu mensen meer thuiswerken, wordt dit minder relevant. Daarnaast levert thuiswerken vaak tijdwinst op door het wegvallen van woon-werkverkeer: genoeg mogelijkheden dus om kinderen vaker met de fiets of lopend naar school te brengen”, aldus Evert-Jan Hulshof, directeur Veilig Verkeer Nederland.

Lees ook: ANWB campagne: Elk kind veilig op de fiets