FNV maakt zich zorgen om de afschaling bij openbaarvervoerbedrijven, nu de coronasteun vanuit de overheid niet verhoogd is naar 100%. Sinds het begin van de coronapandemie daalde het aantal reizigers in het openbaar vervoer fors. Het rijk vroeg de openbaarvervoerbedrijven desondanks wel te blijven rijden. In ruil daarvoor wordt 93% van de kosten vergoed door de overheid. Volgens Eric Vermeulen, FNV Stadsvervoer, is het daarbij te gek voor woorden als de effecten van de ov-projecten uit het Nationaal Groeifonds beperkt zouden worden door kaalslag in het ov als gevolg van ontoereikende coronasteun vanaf 1 januari 2022.

"Wij zijn heel blij dat de steun nu voor heel 2021 beschikbaar is gemaakt door het kabinet, daar hebben wij ons ook steeds hard voor gemaakt. Maar zolang de steun niet 100% is, kunnen de bedrijven niets anders dan afschalen. Dat is niet goed voor de reiziger en niet goed voor de werkgelegenheid."

Marco Bouma, FNV Streekvervoer:

Minder werkgelegenheid

De vakbond verzet zich tegen de mogelijkheid dat er op langere termijn minder werkgelegenheid is in het openbaar vervoer. Henri Janssen, FNV Spoor: ‘Als je lijnen en diensten eenmaal schrapt, dan komen ze niet zo snel meer terug. Financiering van het openbaar vervoer zou daarom niet op gebruik, maar op beschikbaarheid beoordeeld moeten worden. Wat de huidige ontwikkelingen betekenen voor de meer dan 40.000 mensen die in het openbaar vervoer werken, is nog erg onzeker. Daar moet snel meer zekerheid over komen.’

Na de crisis

FNV roept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op na te denken hoe het openbaar vervoer na de crisis weer snel op het oude niveau gebracht kan worden. Marco Bouma, FNV Streekvervoer, geeft aan dat daarvoor in ieder geval het nodig is dat tot die tijd de openbaarvervoerbedrijven 100% gecompenseerd worden, zodat afschalen helemaal niet nodig is.

Lees ook: Sectorhoofd FNV Vervoer Jansma in debat met politiek

station Den Haag - foto Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email