Het weigeren van een app op het Google Play-platform is het Amerikaanse bedrijf Google duur komen te staan in Italië. Een ​​app die is ontwikkeld door de Italiaanse energiegigant Enel en waarmee laadpalen voor elektrische auto’s kunnen worden gevonden werd geweigerd door Google. Opnieuw staat Google hierdoor in het vizier van de AGCM, zeg maar de Italiaanse waakhond die toeziet op eerlijke handelspraktijken (ACM).

De online zoekgigant had in mei 2017 reeds 306 miljoen euro betaald om haar situatie bij de Italiaanse belastingdienst te regulariseren. Deze keer wordt zij vervolgd wegens misbruik van haar machtspositie. De online zoekgigant zal een boete moeten betalen van ruim 102 miljoen euro, een hoog bedrag voor een sanctie van de nationale overheid.

Drie op de vier Italianen gebruik een Android telefoon en zijn afhankelijk van Google Play voor het downloaden van toepassingen. Daarnaast heeft Google ook de toegang van Android Auto tot JuicePass, de software voor elektrische voertuigen van Enel X, waarmee eigenaren van elektrische auto’s met name laadstations kunnen lokaliseren, gedurende twee jaar verboden.

machtsmisbruik

We hebben het met z’n allen laten gebeuren. Dominanten bepalen wat er gebeurd en zijn nu steeds vaker doelwit van onderzoek wegens misbruik van dominante positie. Net als bij de JuicePass-applicatie heeft dit misbruik van machtspositie niet alleen economische gevolgen. Volgens de ‘waakhond’ heeft het ook impact op de kwaliteit van de inhoud bedoeld voor de eindgebruiker. Niet de bedrijven zelf die de software ontwikkelen kunnen bepalen wat hun product wel of niet kan. Dat bepaald Google ook tijdens het controle proces wat vooraf gaat aan de publicatie van een app. 

Lees ook  Efficiëntie en duurzaamheid hoog in het vaandel bij stedelijke vervoerders

Dat het controle proces de technische aspecten, veiligheid en privacy bescherming bewaakt is zondermeer een goede zaak voor de eindgebruiker. Dat Google aan de producent regels oplegt of welke functies wel of niet zijn toegestaan in hun product is bedenkelijk. 

Lees ook: Verscherpte aandacht van de ACM voor sector laadpalen

opwaarderingskaart voor Google Play
Print Friendly, PDF & Email