Print Friendly, PDF & Email

Veel gedupeerden van Car Driver Deals (CDD) kijken zowat elke dag het Centraal Insolventieregister na en zoeken het bedrijf Atvangarde B.V. uit Maasbracht op. Terwijl de meeste gedupeerden ondertussen zonder wagen werden achtergelaten zit een een deel ongerust door het raam te kijken in afwachting van een takelwagen die de bolide komt weghalen. Op sociale media worden gedupeerden gek gemaakt met elkaars verhalen en veronderstellingen. Heb ik nog een wagen? Is mijn contract nu ontbonden? Waar is mijn aanbetaling? Moet ik mijn wagen meegeven? Het zijn allemaal vragen waar gedupeerden mee zitten nu er totaal geen duidelijke situatie is. Wellicht is het ergste de machteloosheid wat gedupeerden boos maakt.

kat en muis spel

Ondertussen lijkt het er steeds meer op dat de directie Geert en Jan Golsteijn zelf een kat en muis spel spelen met pers en gedupeerden. Eerder adviseerden wij hen met een officieel persbericht naar buiten te komen om alle speculaties weg te vegen, helaas zonder succes. In wat ze zelf de update noemen blijven ze de afgelopen weken hetzelfde schrijven en verwekken de schijn dat ze medio juli wellicht een oplossing hebben via een buitenlandse investeerder. Het bedrijf opnieuw van de grond af krijgen met een achterstand van 0-10 is bijna onmogelijk. Wellicht kan dit enkel vanuit een andere bedrijfsnaam, locatie en directie. Daarnaast zal iedere consument die mobiliteit wenst in te kopen wel tweemaal uitkijken bij wie hij dit doet.

"Directie/eigenaren roepen nogmaals op personeel cdd niet te benaderen. Zij moeten in alle rust kunnen werken aan de vragen die binnenkomen. Voorlopig alléén algemene updates per mail en via @deals_update totdat meer duidelijk is. Wij rekenen op uw medewerking."

politie onderzoek

Gedupeerden die contact opnamen met de politie melden dat ze bij de politie aangeven dat dit een civiele zaak betreft en helaas op dit moment niks kunnen betekenen. Om aangifte te doen van oplichting moet er aan meerdere criteria voldaan worden, dat is in dit stadium nog niet van toepassing. Een civiele procedure, ook wel burgerlijk recht, is een rechtszaak tussen 2 partijen. Degene die de procedure start, is de eiser. Degene die zich tegen die eis moet verweren, is de gedaagde. 

De kantonrechter behandelt civiele zaken tot en met een bedrag van € 25.000, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. De civiele rechter behandelt civiele zaken van meer dan € 25.000 of van onbepaalde waarde. Van onbepaalde waarde is sprake als in een zaak partijen twisten of er tussen hen een overeenkomst bestaat. Of een zaak waarbij een partij wil dat de tegenpartij iets doet of ergens mee stopt. Bij een rechtszaak voor de civiele rechter is het inschakelen van een  verplicht.

faillissement

In het kader van de wet op de privacy en belangen in het afhandelen van zaken gaf de directie aan geen informatie te geven aan de leveranciers. Toch zijn ondertussen kentekens en adressen van berijders gelekt en worden wagens weggehaald, vaak met alle privé bezittingen die er nog in liggen. Van een faillissement is er tot op vandaag nog geen sprake. CDD blijkt naar eigen zeggen “in gesprek met buitenlandse investeerder en hoopt medio juli duidelijkheid over hoe zij klanten gaat compenseren“. Eigenlijk lezen we dus: we zoeken een investeerder die de schade gaat vergoeden aan leveranciers en gedupeerden. 

Toch blijft de voornaamste vraag hoe het kan dat auto’s tegen hogere huurprijzen werden gehuurd bij vele tientallen bedrijven en door CDD voor lagere tarieven werden aangeboden aan zijn klanten? Welk deel van de klanten was hier met de voorfinanciering bezig van de andere klanten om dit spel draaiende te houden, de huurder van de wagen of diegene die tot ruim een jaar vooruit betaalde voor hij misschien mobiliteit of een auto zag verschijnen? En wellicht is dan ook nog een legitieme vraag of de verhuurbedrijven onderdeel waren van het spel of inderdaad echt van niets wisten? Vragen, vragen en nog eens vragen, maar dat dit slecht zal aflopen voor de consument staat als een paal boven water. En dan trekken we nog niet eens het ander dossier open over leningen die werden verstrekt aan hun klanten om mobiliteit te kunnen inkopen of de voorfinanciering van de nieuwe wagen te kunnen bekostigen.

sociale media

Op gecensureerde sociale media blijven opvallend veel klanten ’trouw’ aan het systeem en zien nog steeds geen kwaad opzet. Ook worden ze afgeraden om geen aangifte van oplichting te doen bij de politie. Ondertussen bereiken ons ook berichten van gedupeerden die uit de Telegram groep worden verwijderd wanneer ze hun verhaal kwijt willen of iets schrijven wat voor de beheerder van de groep niet passend is in het voordeel van CDD. Je kunt je dan de vraag stellen wie achter de groepen voor gedupeerden zit en wat de beweegreden is om informatie te blokkeren? Vaak is de beste weg om alles in de hand te houden als ‘veroorzaker’ van alle ellende, daarna op sociale media een gedupeerden groep te organiseren. Makkelijker kom je niet aan informatie en vooral de strategie van gedupeerden. Afwachten wat het volgende hoofdstuk zal worden in dit droevig mobiliteitsdrama.

Lees ook: Gedupeerde klanten CDD blijven achter met vragen

showroom