Wellicht sta je er niet bij stil wanneer je de leaseauto gaat ophalen wat er vanaf dat ogenblik allemaal gaat gebeuren met je privacy. Je staat immers niet alle kleine lettertjes te lezen en wil het liefst zo snel mogelijk vertrekken met de wagen en genieten van vele veilige kilometers. En daar wringt het schoentje. Leasebedrijven monitoren al uw reisbewegingen. De meeste voertuigen zijn uitgerust met technologie voor het verzamelen en verzenden van gegevens van het u ter beschikking gestelde voertuig. Dit kunnen gegevens zijn verzameld van opslagmedia voor gebeurtenisgegevens. GPS-apparaten en vergelijkbare technologie zal, indien geïnstalleerd en toegestaan, worden gebruikt voor locatie gegevens, informatie over botsingen, informatie over de werking van het voertuig, zoals de bedrijfstoestand, kilometerstand, bandenspanning en brandstofstatus en andere diagnose- en prestatiegegevens.

Na het leveren van een leasewagen is het bedrijven niet verboden alle eerder genoemde informatie te gebruiken. Ook na het verstrijken van de mobiliteitsovereenkomst om een eventuele opslag te berekenen. Rijgedrag en de wijze waarop met de leasewagen werd omgegaan bij vertrekken, remmen of manoeuvreren kunnen vaak vanuit deze data als voertuiginformatie worden uitgelezen. Het is dus raadzaam daar rekening mee te houden bij conflicten met leasebedrijven. 

eCall

Nieuwe auto’s moeten worden voorzien met het automatische alarmsysteem eCall sinds 31 maart 2018. Het systeem eCall zal direct na een crash een notificatie versturen naar de hulpdiensten om hen te assisteren naar de plaats van het ongeluk. eCall staat voor Emergency Call. Dit veiligheidssysteem in auto’s neemt na een ongeluk automatisch contact op met de 112-centrale. En geeft daarbij onder meer de precieze plek en het aantal inzittenden door. Met deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn.

Na een ongeluk stuurt eCall automatisch een melding naar de 112-centrale. eCall geeft hierbij de precieze plek van het ongeluk, de rijrichting, het aantal inzittenden, het type voertuig en het type brandstof door. eCall kan van levensbelang zijn als passagiers niet zelf 112 kunnen bellen. U kunt via eCall ook contact opnemen met 112 door op een knop in de auto te drukken (handmatige eCall).

Pan European of Third Party Service (TPS) eCall

Als eigenaar van een auto kunt u zelf kiezen of u gebruikmaakt van Pan European eCall of van eCall via een Third Party Service. Pan European eCall is een gratis systeem en maakt direct verbinding met de 112-centrale. Alle personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen die na 1 april 2018 op de markt kwamen, moeten dit systeem aan boord hebben. Third Party Service (TPS) eCall zijn noodoproepsystemen van autofabrikanten. Hierbij gaat de noodoproep naar de alarmcentrale waar uw automerk een contract mee heeft. Die gaat na of noodhulp nodig is. In dat geval geeft de alarmcentrale de oproep direct door aan de 112-centrale. Aan dit systeem zijn soms kosten verbonden.

eCall houdt rekening met uw privacy. Het systeem ziet pas na het ongeluk of het indrukken van de noodknop uw plek en de rijrichting. Als er niks aan de hand is kan eCall uw auto niet volgen. Uw gegevens worden niet opgeslagen of ergens anders voor gebuikt. In tegenstelling met het eerder genoemde systeem van leasebedrijven die wel actief de gegevens kunnen opvragen, afhankelijk van het gekozen systeem.

Lees ook: Enterprise verzamelt adressen via gedupeerden website

eCall is een Europees initiatief
Print Friendly, PDF & Email