Tractor pulling is een sport, waarin men met een tractor een zware slede over een zo groot mogelijk afstand moet slepen. In het Oost-Vlaamse Assenede staat zondag een tractorpulling op het programma maar daar is niet iedereen even gelukkig mee. Tractor pulling is overgewaaid uit Noord-Amerika waar het in de eerste helft van de twintigste eeuw is ontstaan en in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw tot een sport is uitgegroeid. Het evenement licht onder vuur omdat er veel te veel CO2 wordt uitgestoten. Achter op de tractoren zijn zogenaamde steigerbegrenzers gemonteerd die voorkomen dat de trekker achterover kan slaan.

Tijdens de zomermaanden worden overal tractorpullings georganiseerd. In het West-Zeeuws-Vlaamse Cadzand, in Zele, Knesselare en ook in Assenede. Voor Jan Laplasse uit Zomergem zijn deze evenementen een doorn in het oog. In Het Nieuwsblad laat Laplasse weten zich te ergeren aan het feit dat lokale gemeentebesturen niet ingrijpen. 

“In het Asseneedse bestuur zetelt met Servaas Van Eynde (SamenPlus) een groene schepen. Uitgerekend hij legde mijn bezwaren naast zich neer. Ik ben gechoqueerd.”

Van Eynde zelf reageert vol begrip op de opmerkingen die Laplasse aan zijn adres stuurde. “We hebben de brief van de heer Laplasse in het college besproken”, zegt de schepen. “Het gaat om een eenmalige, jaarlijkse activiteit, die we momenteel niet meer kunnen afblazen. Maar de man heeft een punt. We zullen ons hierover buigen en evalueren.”

Ook in Nederland zijn diverse evenementen. In Eext was de eerste NTTO tractorpullingwedstrijd voor de punten sinds de Indoorwedstrijd van Zwolle vorig jaar. Er waren 1.000 bezoekers toegestaan, verdeeld over twee vakken, elk met hun eigen sanitair en horeca. In Eext werd een Farmstock wedstrijd verreden. Onder stralende weersomstandigheden kwamen de 4,5 ton Sport Beloften, 3,4 ton Supersport Promo en Top, de 2,5 ton Sport Promo, de Supersport 3,6 ton Beloften en de 4,5 ton Supersport Promo voor de Keep Moving Orange sleepwagen. De klassen werden aangevuld met enkele demo’s uit andere klassen. De wedstrijd kende een vlot en goed verloop op een mooie kleibaan, die flink wat vroeg van de trekkers en hun chauffeurs.

Lees ook: Resultaten uitstoot broeikasgassen bij aanleg van wegen

Laplasse: dat dergelijke activiteiten nog kunnen of mogen georganiseerd worden
Print Friendly, PDF & Email