Print Friendly, PDF & Email

Fietsen heeft verschillende voordelen, je krijgt beweging, je dringt de uitstoot van CO2 en andere ongezonde stoffen terug en de fiets neemt minder ruimte in dan een auto. Er wordt steeds meer gefietst in Nederland, maar waar moeten we al die fietsen parkeren? Straten en stoepen worden steeds smaller en er is steeds minder ruimte. Het is een vaak gezien straatbeeld, fietsen op elkaar gepropt en fietsen die her en der op bijvoorbeeld de stoep in de weg staan. Mensen met bijvoorbeeld rollators en kinderwagens ervaren hier overlast van omdat ze er niet meer langs kunnen. Omdat fietsen een goed alternatief is voor de auto, pakken steeds meer mensen de fiets. Een auto neemt veel meer ruimte in dan een fiets maar toch vraag je je waarschijnlijk als fietser vaak af: waar laat ik mijn fiets? 

In steeds meer steden worden tijdelijke proeven gedaan door de gemeente met zogenaamde fietsvlonders. Deze fietsvlonders worden als proef tijdelijk ergens neergezet en uiteindelijk wordt er dan gekeken door bewoners en de gemeente of de vlonder moet blijven staan of weer verplaatst moet worden naar een andere plek. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, een fietsvlonder is een plank met daarop 4 of 5 fietsbeugels waar acht tot tien fietsen op geparkeerd kunnen worden. Deze vlonder kan op een autoparkeerplaats gezet worden, hij neemt precies één parkeerplek in beslag. Gemeenten zoals ’s-Hertogenbosch, Arnhem, Barneveld, Den Haag en Leiden hebben al proeven gedaan met het plaatsen van de fietsvlonders. Inwoners van verschillende gemeenten konden een aanvraag doen voor een fietsvlonder, bijvoorbeeld als er behoefte was aan extra parkeerplekken voor fietsen.

Lees ook  Gent: provincie Utrecht zet stap richting fietsvriendelijke toekomst tijdens Velo-city

Lees ook: Bakfietsen van Cargoroo nu ook te vinden in Gaiyo app