Print Friendly, PDF & Email

Het is alweer even herfst, dit gaat helaas vaak gepaard met donkere dagen. Ook is het je vast wel opgevallen dat het steeds vroeger donker wordt en s ’ochtends later licht is. In de nacht van zaterdag 30 oktober op zondag 31 oktober wordt de klok weer verzet dus dan worden de dagen nog korter voor ons gevoel. Het duurt nog even maar 21 december is de ‘kortste dag’ van het jaar, op deze dag is de tijd het kortst tussen zonsopkomst en zonsondergang. 

De donkere dagen zorgen ervoor dat mensen in het verkeer minder goed zichtbaar zijn. Hoe vaak zie je nog net op tijd die ene fietser die daar zonder verlichting fietst, levensgevaarlijk en een grote ergernis voor veel autorijders. De overheid brengt daarom elk jaar de campagne ‘Aan in het donker’ onder de aandacht. 

De verkeersveiligheidscampagnes van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en zijn partners worden gevoerd onder de koepel ‘Kom veilig Thuis’. Het is belangrijk dat je je goed laat zien in het verkeer. Dit is extra belangrijk voor fietsers, felle kleding en fietsverlichting is erg belangrijk en zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers. Uiteraard zorgt goede verlichting voor op je fiets er ook voor dat je zelf meer ziet op de weg voor je dan zonder verlichting. 

Goede verlichting op je fiets en felle of lichtgekleurde kleding verkleint de kans op ongelukken. Volgens Veilig Verkeer Nederland vindt 95 procent van de fietsers het gevaarlijk om zonder verlichting in het donker te fietsen. Het blijkt dat fietsers in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam gemiddeld minder vaak hun fietsverlichting aanhebben dan in andere steden. Ook blijkt dat jongeren en jongvolwassenen in verhouding minder vaak fietsverlichting aanhebben dan ouderen.

Lees ook: Gratis treinpas om door Europa te reizen

Fietsverlichting is erg belangrijk.