Print Friendly, PDF & Email

Met commerciële kreten als ‘bestellen tot 23:59 uur, volgende dag in huis’ en ‘vandaag besteld, vandaag in huis’ probeert Bol.com elke keer opnieuw de consument ervan te overtuigen dat het leveringsmoment een garantie is. Met de optie ‘select’ van Bol.com profiteer je onbeperkt van hun bezorgopties zonder verzend- en ophaalkosten en kies zelf de bezorgdag. Tenminste, dat wil het online winkelbedrijf je laten geloven bij het afsluiten van hun ‘select’ optie voor 9,99 EUR per jaar. Toch ervaren consumenten steeds meer problemen en moet Bol.com dringend hun reclame boodschap herzien om irritatie bij consumenten te voorkomen. Ons advies: blijf nooit thuis voor de pakketdienst om teleurstellingen te voorkomen.

pakketdienst

Het bedrijf Bol.com verstopt zich maar al te vaak achter de leveringsproblemen bij haar pakketdiensten. Er is altijd wel iets wat leveren zoals beloofd in de weg staat. Of het is te wijten aan de grote drukte tijdens de Valentijn, – Sinterklaas- of kerstperiode, of de coronacrisis zorgt voor grote drukte waardoor de levering niet gegarandeerd is. Wanneer dat niet het geval is dan is er vast iets mis gegaan in het sorteercentrum bij de pakketdienst of werd het pakket niet tijdig ontvangen door de vervoerder. Kortom, deze dienst is vaak onbetrouwbaar voor de consument. Er is wel een ‘rode draad’ in elk verhaal: leveringen bij veel pakketdiensten zijn niet meer gegarandeerd. Zowel DPD, UPS als DHL kampen met dezelfde problemen. We kunnen zelfs vaststellen dat PostNL nog het betrouwbaarst is.

"Je pakket komt een dag later dan beloofd, vanwege een vertraging bij de bezorgdienst. Houd er rekening mee dat er in het weekend niet bezorgd wordt. Onze excuses hiervoor."

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Distributiecentrum Bol.com in Waalwijk

In 2016 creëerde bol.com al een doorbraak in ‘same day delivery’; nog dezelfde dag je pakketje in huis tegen het laagste tarief en beschikbaar voor een breed assortiment. Ook werd zondagbezorging een feit. Toen werden alle andere bezorgopties gebundeld in een abonnement en daarmee nog voordeliger. Want wie lid wordt van ‘Select’ betaalt nu eenmaal per jaar een bedrag waarna alle verzendkosten voor de rest van het jaar vervallen. Klanten betalen dus niet meer voor bestellingen onder de € 20,-, avond- en zondaglevering en de same day delivery services ‘Vandaag Bezorgd’ en ‘Vandaag Ophalen’. Bol.com wil je doen geloven dat ze je pakketje gratis versturen terwijl je ‘select’ abonnement het afkopen is van alle verzendkosten. 

"Op donderdagvoormiddag een webcam besteld. Die zou dezelfde dag na 18.00 uur geleverd worden. Een email ontvangen dat mijn pakket een dag later komt dan beloofd. Op vrijdag geen pakketje maar opnieuw een email dat mijn pakket een dag later komt dan beloofd en dat in het weekend niet leveren. Dus afwachten welke email ik maandag kan verwachten."

gratis verzending

Een pakketje versturen is natuurlijk niet kosteloos. Lage verzendkosten zijn altijd een eigen investering geweest van Bol.com en hebben ze altijd als onderdeel van hun service gezien door zelf te investeren in lage verzendkosten. Een pakketje gratis versturen of tegen een laag tarief brengt meer kosten met zich mee dan de verzendkosten die worden gerekend, vooral bij artikelen die maar een paar euro kosten. Daar leg je dus als webwinkel altijd zelf op toe. Fysieke winkels hebben dan weer met andere kosten te maken, zoals de huur of koop van panden, inrichting en personeel dat ook aanwezig moet zijn als er geen klanten zijn. Die hoeven ze bij Bol.com dan weer niet te betalen. Daarom hebben ze ook geen plannen om te stoppen met gratis verzending.

duurdere prijzen

Wanneer je online op zoek bent naar een product laten veel consumenten zich vaak verleiden door net iets meer te betalen voor hetzelfde artikel wanneer het dezelfde dag of de dag daarop nog wordt geleverd. Vaak zijn de tarieven ook duurder dan hetzelfde product bij andere aanbieders op Bol.com met een langere leveringstijd. De website waarschuwt wel in de kleine lettertjes. Bij het bestellen zie je per artikel precies welke bezorgmogelijkheden er voor dat artikel zijn. Sommige diensten gelden niet voor alle postcodegebieden.

Lees ook: Pakket Bol.com ophalen bij pakketautomaat Albert Heijn

PostNL bezorgdienst
PostNL bezorgdienst