De feestelijke presentatie van de Intercity Nieuwe Generatie trein (ICNG) voor publiek zou afgelopen weekend zijn geweest maar ging niet door in verband met de onlangs aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet. De presentatie van deze schitterende nieuwe snelheidstrein die eigenlijk op Rotterdam Centraal zou plaatsvinden is uitgesteld naar een later moment. De nieuwe datum is nog niet bekend. De ICNG kan snelheden halen van 200 kilometer per uur. Testmachinist Hans Lieman (lid van het NS Trein Test Centrum) heeft al 3000 tot 4000 kilometer gereden met deze nieuwe trein. Hij heeft gereden op het testcircuit van Tsjechië en ook door de Nederlandse polder. De NS werkt met fabrikant Alstom aan een uitgebreid test- en toelatingsprogramma.

“Hij rijdt smooth, trekt snel op en ligt lekker stabiel op het spoor. Ik denk dat reizigers veel plezier aan deze trein gaan beleven.”

testmachinist Hans Lieman, lid van het NS Trein Test Centrum.

De toelatingstesten van de ICNG zijn afgerond door fabrikant Alstom. Deze fabrikant is actief op het gebied van transport over het spoor. Ongeveer de helft van de omzet wordt gerealiseerd met de verkoop van rollend materieel, waaronder de TGV-hogesnelheidstrein. Daarnaast verleent het diverse treindiensten zoals onderhoud, modernisering en technische assistentie voor het materieel, controle-, informatie- en signalisatiesystemen en tot slot materieel voor de aanleg van spoorwegen waaronder stroomtoevoer en stations voorzieningen. De NS heeft onlangs toestemming gevraagd aan de Inspectie Leefomgeving en Transport om opleidingsritten en proefritten te gaan rijden, in eerste instantie zonder reizigers en later met reizigers. De snelle trein gaat in eerste instantie over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam- Rotterdam- Breda rijden, later volgen ook andere routes. Het is nog niet duidelijk wanneer de ICNG-treinen in de dienstregeling terecht komen, de hoop is 2022.

“De trein wordt in verschillende landen geproduceerd en ontwikkeld. Door corona lagen fabrieken stil, kon software niet getest en uitontwikkeld worden en waren onderdelen niet leverbaar. We doen er alles aan om er alsnog voor te zorgen dat de eerste reizigers in 2022 in kunnen stappen. NS stuurt hierbij primair op een betrouwbare introductie. Wij laten ons hierbij leiden door eerdere lessen met andere materieelintroducties. Dit betekent dat wij betrouwbaarheid en kwaliteit bóven tijdigheid stellen en geen concessies doen aan het proefbedrijf en een beheerste, stapsgewijze infasering.”

Maarten Bakker, als programmamanager bij NS verantwoordelijk voor de ICNG.

Foto boven en beneden: NS beeldbank.

Lees ook: Den Haag stelt dat waterstof niet ‘groen’ genoeg zou zijn

ICNG-interieur 2e klas.
Print Friendly, PDF & Email