De gemeente Den Haag heeft een taxi aanbesteding gepubliceerd waarin wordt aangegeven dat waterstof niet ‘groen’ genoeg is waardoor het rijden met waterstoftaxi’s niet gestimuleerd wordt. Het rijden op (grijze) stroom is volgens de gemeente wel duurzaam. BP Kerkhof en OG (OrangeGas), die beschikken over een waterstoftankstation in Den Haag, laten van zich horen. H2Platform is verrast door het besluit van de gemeente Den Haag om bij de taxi aanbesteding ‘doelgroepenvervoer’, waterstof uit te sluiten. De gemeente stelt dat waterstof niet ‘groen’ genoeg zou zijn.  Voor het platform is dit inhoudelijk onjuist en onbegrijpelijk.

Betamax onder de brandstoffen

De jongeren onder ons zullen vast denken: “waar hebben ze het over”. Betamax heeft in de jaren tachtig met Video 2000 en VHS gestreden om de standaard voor videorecorders. Die strijd werd destijds gewonnen door VHS. Zoals het er nu naar uit ziet lijkt het met waterstof dezelfde kant op te gaan. Euro 6, elektrisch of waterstof. Er wordt veel gesproken over elektrisch vervoer als duurzaam alternatief voor diesel of benzine, maar ook rijden op waterstof is steeds meer in opkomst. De grote vraag is wie deze strijd gaat winnen de komende jaren. Waterstof is feitelijk geen brandstof maar een energiedrager. De auto’s tanken waterstof, die in het voertuig door een zogeheten brandstofcel wordt omgezet in elektrische energie.

De auto’s tanken waterstof, die in het voertuig door een zogeheten brandstofcel wordt omgezet in elektrische energie.

H2Platform steunt BP Kerkhof en Orangegas die in verweer zijn gekomen tegen het uitsluiten van waterstof in de nieuwe tender en gaat graag het gesprek aan met de gemeente Den Haag. Op 3 augustus 2021 heeft de gemeente de Europese openbare aanbesteding “Harmonisatie Doelgroepenvervoer Den Haag” gepubliceerd. De opdracht vangt aan op 1 augustus 2022 en heeft een contractduur van tenminste 6 jaar en maximaal 8 jaar. Op duurzaamheid kunnen de taxibedrijven extra punten verdienen door zich uitsluitend met stekker-elektrische voertuigen in te schrijven. Waterstofvoertuigen en andere schone brandstoffen worden hierin geweerd onder het mom van ‘niet groen genoeg’. In Nederland rijden er momenteel 70 waterstoftaxi’s. 

Lees ook  Munckhof wint grote aanbesteding in Midden-Brabant

Lees ook: Wordt waterstof de Betamax onder de brandstoffen?

Print Friendly, PDF & Email