Op 1 januari treedt een nieuwe fase in van het wijkcirculatieplan in Sint-Niklaas in werking en wordt de toegang gecontroleerd met camera’s voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Op die datum treden de verkeersfilters, die gecontroleerd worden door slimme camera’s, in werking in de Goudenregenlaan, ter hoogte van het kruispunt met de Hogenakkerstraat, en in de Breedstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Magnolialaan. Daarnaast worden de nieuw aangelegde Collegestraat en de Kroonmolenstraat autoluw. Het is een nieuwe stap in de uitvoering van het wijkcirculatieplan met de bedoeling de verkeersleefbaarheid te verhogen.

slimme oplossing

Met deze slimme camera’s zijn er geen badges of bewonerskaarten meer nodig en kunnen de soms hinderlijke verzinkbare paaltjes uit de publieke ruimte verdwijnen. Voor de bewoners van de betrokken straten verandert er in feite niets. De nummerplaat van het voertuig, waarvoor ze nu een bewonerskaart hebben, wordt rechtstreeks overgezet naar de databank van de slimme camera’s. De camera’s zijn ook minder gevoelig voor defecten en dus betrouwbaarder. De bewoners van de woonstraten in de omgeving van de verkeerfilters kunnen een vergunning aanvragen om door de filter te kunnen rijden. Dat geldt ook voor enkele specifieke doelgroepen, zoals zorgverstrekkers, veiligheidsdiensten, afvalophalers en nutsbedrijven.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Op 1 januari treden de verkeersfilters, die gecontroleerd worden door slimme camera’s, i

Vanuit de visie van het wijkcirculatieplan is het de bedoeling dat woonwijken bereikt worden via de juiste invalsweg. Voor de woonstraten in de omgeving van de Lindenstraat en de Breedstraat en in de Priesteragiewijk is dat ofwel de Antwerpse Steenweg ofwel het Glycinenplein. Om het gebruik van de juiste invalsweg af te dwingen, activeren wij op 1 januari twee verkeersfilters. De doorgang wordt gecontroleerd met slimme camera’s.

Daardoor zal er geen sluipverkeer meer mogelijk zijn in de Lindenstraat en Breedstraat en wordt het ook veiliger en aangenamer voor fietsers en voetgangers.

De bewoners van de woonstraten in de omgeving van de verkeerfilters kunnen een vergunning bekomen om door de filter te rijden. Dat geldt ook voor enkele specifieke doelgroepen, zoals zorgverstrekkers, veiligheidsdiensten, afvalophalers en nutsbedrijven. De aanvraag gebeurt online via www.sint-niklaas.be/doorrijvergunning.

Lees ook: Brussel druk met renovatie metrostations

automatische nummerplaatherkenning (ANPR)
Print Friendly, PDF & Email