Taxibedrijf Uber geeft financiële ondersteuning aan taxichauffeurs die zich verzetten tegen een recente uitspraak van de Nederlandse rechter. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. In september bepaalde de Amsterdamse rechter in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV dat Uber-chauffeurs geen zelfstandige ondernemers zijn, maar werknemers. Op dit moment werken er vierduizend Nederlandse taxi-chauffeurs voor Uber als zzp’er.

Vorige maand richtte een groepje Uber-chauffeurs de Stichting voor Zelfstandige Chauffeurs op, die de groep chauffeurs vertegenwoordigt die liever als zelfstandige voor Uber wil blijven werken. Zij waren daartoe aangemoedigd door het management van Uber. Uber betaalde onder meer de notariskosten voor het oprichten van de stichting en de inzet van communicatiemedewerker Eelco van Ravenswaaij, een ervaren drank- en tabakslobbyist, die een pr-campagne op touw zette. Met de lobby probeert Uber ervoor te zorgen dat de uitspraak in hoger beroep, dat in de loop van volgend jaar dient, wordt teruggedraaid.

Uber, opgericht in 2009 in San Francisco, heeft veel ervaring met juridische gevechten die wereldwijd worden gevoerd. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam is kritisch op de actie van Uber.

"Dat Uber zelf de oprichting van de belangenvereniging voor chauffeurs heeft betaald geeft te denken. Dat doet de geloofwaardigheid van deze ‘vakbond’ geen goed.”

Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam
Uber

De Amsterdamse rechtbank besloot eerder dat Uber haar chauffeurs in dienst moet nemen. Deze uitspraak kwam er naar aanleiding van een rechtsgang die vakbond FNV eerder had ingesteld. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven terwijl FNV sprak van schijnzelfstandigheid. De FNV stelde dat Uber een Taxi-werkgever is en eist dat Uber de taxi-CAO toepast op haar chauffeurs en hen ook conform die cao (na)betaalt. 

Uber verweerde zich met de stelling dat het (slechts) een technologieplatform is, dat werkt met zelfstandige taxichauffeurs. FNV heeft ter voorbereiding van de zaak vele bewijsstukken verzameld, met honderden chauffeurs gesproken en hun verklaringen ingebracht. Vakbond FNV voert al langer een strijd over de status van zzp’ers in de taxisector. Ook in andere sectoren worden medewerkers volgens de bond ingezet als zzp’er om zo op de kosten van arbeid te besparen. 

Lees ook: FNV wint: Uber moet chauffeurs in dienst nemen

Print Friendly, PDF & Email