Print Friendly, PDF & Email

Opvallend nieuws vandaag bij het openslaan van het Eindhovens Dagblad. De elektrische stadsbussen van Hermes in Eindhoven zijn een stuk minder schoon dan gedacht want op koude winterdagen draait de verwarming van de bussen op diesel. Met de brandstof die een stadsbus per jaar gebruiktkan een dieselauto volgens het ED  bijna de wereld rond. Ondertussen is dus duidelijk geworden waarom er een uitlaat zit op de elektrische stadsbus in Eindhoven. De SP vroeg zich dat af in de Provinciale Staten nadat de partij daarop werd geattendeerd. 

zero emissie

Zijn de bussen wel uitstootvrij te noemen, was een andere vraag. De elektrische bussen van fabrikant VDL werden destijds aangeprezen omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Dat zit toch anders want de dieselkachel gaat aan als de elektrische verwarming niet genoeg capaciteit kan leveren. Volgens gedeputeerde Christophe van der Maat waren destijds geen betere opties beschikbaar. De term schoon vervoer is dus in de wintermaanden niet aan de orde.

VDL-bussen

Vanaf 2022 zijn er in het stadsbeeld van Eindhoven 32 nieuwe VDL-bussen te zien. Dat is een nieuwe stap in de vergroening van de busvloot. VDL en Hermes ondertekenden het contract voor de levering van 32 Citea-stadsbussen. Deze lagevloerbussen hebben een lengte van 12,2 meter. Door de volledig elektrische aandrijflijn, waarbij batterijpakketten in de vloer liggen en de motoren in de wielen zijn geïntegreerd, is er ruimte voor maximaal 110 passagiers aan boord. De 32 nieuwe generatie Citea’s voor Hermes worden in het eerste kwartaal van 2022 geleverd.

Lees ook: Handtekening onder ambitie schoon zwaar wegvervoer

Lees ook  TeamViewer: Digitale revolutie in logistiek trekt volle zalen in Eindhoven
busstation Eindhoven