Buschauffeurs in Stadskanaal, Oude Pekela en Emmen willen dat er meer beveiliging komt op de bussen tussen Emmen en het aanmeldcentrum in Ter Apel. Wat de chauffeurs ook steekt, is dat er niemand van het Qbuzz-bestuur aanwezig was tijdens de protestactie. Vervoerder Qbuzz noemde de staking eerder al “buitenproportioneel en ontzettend vervelend voor reizigers”. In de tussentijd kwamen de chauffeurs samen om te praten over geweld en intimidatie op de buslijnen.

Chauffeurs op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel hebben al sinds 2017 last van geweld en intimidatie. Vooral asielzoekers uit veilige landen, die weinig kans maken op een verblijfsstatus, veroorzaken problemen. Ze weigeren te betalen en proberen met geweld toch de bus in te komen.

De vervoersmaatschappij vindt echter dat de FNV te snel tot actie overgaat, omdat ze nog bezig is met een onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder chauffeurs. Volgens vakbond FNV snappen de chauffeurs best dat hun actie tot ongemak onder reizigers heeft geleid, maar het personeel is de overlast op de lijnen ‘gewoon helemaal zat’ en werd er daarom toch actie gevoerd. Twee weken geleden deden de chauffeurs dat ook. Ze sloegen toen demonstratief bushaltes bij Ter Apel over.

Özcan Akyol

Inmiddels is er in de kolom van Özcan Akyol eveneens aandacht voor het probleem. Volgens hem worden Qbuzz chauffeurs niet serieus genomen. “Veel asielzoekers uit voornamelijk veilige landen, die dus niets in Nederland hebben te zoeken, zorgen voor tumult en plegen geweld in de bussen. Om die reden voelen chauffeurs en andere passagiers zich logischerwijs niet veilig. Dit lijkt me geen discussie over links en rechts, wel of niet barmhartig zijn voor nieuwkomers, deze kwestie schaadt iedereen én zelfs het hele migratiebeleid.” Akyol wil niet van het provinciepopulisme zijn, maar zo langzamerhand rijst bij hem wel de vraag of dit euvel ook in Amsterdam of Den Haag zo lang zou duren. 

Lees ook  Vakbonden breken overleg af, staking onvermijdelijk

Lees ook: Loonsverhoging onzeker voor zorgvervoer en taxi

Akyol
Özcan Akyol - Pitane Mobility
Print Friendly, PDF & Email