BLUE

We zitten al lang en nog steeds met corona opgescheept en waar velen van ons hadden verwacht dat we er nu inmiddels wel van af zouden zijn hebben het helaas helemaal mis. Het eerste coronajaar was er een stuk minder verkeer op de weg door de verschillende strenge maatregelen en lockdowns. Files waren verleden tijd en het was gewoon aangenaam om naar je werk te rijden in de ‘ochtend’- en ‘avondspits’. Afgelopen jaar merkte we met zijn allen dat het weer een stuk drukker was op de weg en stonden we weer vaak in de file. Vorig jaar waren er dus ook meer verkeersongelukken met meer gewonden en meer blikschade ten opzichte van 2020. Gelukkig nam het aantal dodelijke slachtoffers wel af ten opzichte van 2020.

In 2020 waren volgens Smart Traffic Accident Reporting (STAR) 16.540 aanrijdingen met minimaal één gewonde en in 2021 waren dit er maar liefst 17.842, een toename van 1302 slachtoffers. Het aantal verkeersongelukken met alleen materiele schade steeg het afgelopen jaar met 5055 incidenten: van 63.649 in 2020 tot 68.704 in 2021. Het aantal verkeersongelukken met minimaal één dodelijk slachtoffer nam gelukkig af. In 2020 waren er 496 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren en vorig jaar waren dit er 478, een verschil van 18 dodelijke slachtoffers. 

Ondanks dat de cijfers van meer gewonden en meer blikschade in 2021 toe namen, zijn de cijfers ten opzichte van 2019 nog altijd lager. De grootste veroorzakers van verkeersongevallen zijn volgens de politie, snelheid, gebruik van een telefoon in het verkeer en rijden onder invloed. Gebruik van lachgas achter het stuur is een veel voorkomend probleem in het verkeer. Afgelopen jaar betrapte de politie elke maand ongeveer 400 keer een bestuurder op het gebruik van lachgas achter het stuur.

Het aantal verkeersongelukken met alleen materiele schade steeg het afgelopen jaar met 5055 incidenten: van 63.649 in 2020 tot 68.704 in 2021.
Print Friendly, PDF & Email