De brandstofprijzen gaan de laatste weken stevig de lucht in en toch zullen veel leaserijders met een tankpas van de zaak op zak daar weinig van merken. Andere bedrijven komen wel in de problemen. Ondermeer de taxibedrijven vragen daarom de Vlaamse gemeenten en steden om de tarieven te kunnen verhogen. De extreem hoge brandstofkosten moeten doorberekend kunnen worden aan de consument. 

Om te beginnen moeten we massaal tanken langs de snelweg vermijden. Dat scheelt zo 15 tot 20 cent per liter, wat aantikt op een volle tank. Daarbij is het ook nog gezonder want het kroketje uit de muur of een andere vette hap hoeft dan ook niet meer. Automobilisten die wel te maken krijgen met de hoge brandstofprijzen aan de pomp denken vaker aan alternatieven, carpoolen bijvoorbeeld. In de jaren 70 was liften populair. Veel jongeren gingen toen op reis door hun duim op te steken. Niet enkel voor werknemers is het een goede oplossing, ook studenten kunnen er voordelen uit halen. 

Taxistop

Wie kent niet het begrip Taxistop? Het is een systeem ooit bedacht voor kostendelend liften, in Vlaanderen ingevoerd door de vzw Centrum voor Positieve Aanwending. Toch is er een nieuwe naam, nieuwe look, maar nog steeds dezelfde waarden! En Taxistop heet nu Mpact. Het werkingsprincipe is om reizigers en chauffeurs samen te brengen.

“Carpoolen kan de ideale ontmoetingsplaats zijn voor studenten. Zeker na de coronapandemie is er nood aan contact.” Bovendien merkt Esen dat er meer interesse is in carpoolen sinds de stijgende brandstofprijzen: "Er zijn bijna drie keer meer inschrijvingen dan vorig jaar."

Esen Köse van carpool.be bij Radio 2
(tekst gaat verder onder afbeelding)

carpoolen

Mpact werkt aan een efficiënter en toegankelijker vervoerssysteem. Hiervoor laten ze zich leiden door het principe ‘meer met minder’. Mpact wil meer energie-efficiëntie, inclusie, sociale cohesie en minder files, uitstoot, en kosten. Immers is vaak wat je efficiënter organiseert, ook duurzamer. Wanneer je een rit deelt door te carpoolen, haal je een auto van de weg. Je spaart vervuiling en CO2 uit en neemt minder plaats in op de baan, waardoor er minder file is.

Mpact gelooft dat het aantal auto’s én autoverplaatsingen in België kan dalen. Indien stappen, fietsen, collectief vervoer en gedeelde mobiliteit kwalitatief uitgebouwd worden en met elkaar geconnecteerd zijn, wordt personenmobiliteit uitermate efficiënt. Verschillende vervoerswijzen kunnen met elkaar geconnecteerd worden via infrastructuur (mobipunten), multimodale routeplanning en sales en ticketing (Mobility as a Service).

Mpact is een vzw en streeft dus geen winst na. De impact op mens en omgeving is wat hen drijft.

Lees ook: Gemeenten moeten meer doen om deelauto’s te stimuleren

Print Friendly, PDF & Email