De kleine wielen, het hoge zwaartepunt en het ontbreken van een valhelm vormen een verhoogd risico op zware letsels.

De elektrische step is niet meer weg te denken uit de steden. Handiger dan de benenwagen, hip bij jongeren. Maar ook: hoe meer e-steps, hoe meer ongevallen. De VAB schrijft dat de politiek daarom een reeks nieuwe maatregelen heeft uitgewerkt. Zo moet de bestuurder minstens 16 zijn en mag de e-step niet langer op het trottoir rijden.

De elektrische step is een blijver, daarover heerst intussen een brede consensus. Vooral voor de ‘last mile’ kan hij belangrijk zijn: om van de randparking naar het centrum te reizen, om van het station naar de werkplek te pendelen of gewoon om van thuis naar school te sjezen. Jongeren vinden de elektrische step cool, een ouder publiek vindt hem vooral handig. Gemakkelijker mee te nemen in de auto of op de trein dan een elektrische fiets en een stuk sneller dan je te voet te verplaatsen.

Niet meer op de stoep

Daarnaast heeft de e-step nog meer voordelen: voor de meest courante modellen is in de praktijk geen bijkomende verzekering nodig, de klassieke familiale verzekering dekt de gebruiker indien de step begrensd is op 25 kilometer per uur. Dit geldt ook voor deelsteps. De verschillende mobiliteitsministers in ons land hebben net een akkoord bereikt dat het gebruik van de elektrische step verduidelijkt. Zo zal je minstens 16 jaar moeten zijn om met een e-step te rijden. Er is één uitzondering voorzien: kinderen mogen wel met een elektrische step rijden op de zeedijk en in speelstraten, omdat deze omgevingen veiliger zijn.

Verder mag de elektrische step niet langer op het voetpad rijden. De regel dat de e-step de snelheid van de voetgangers moest aanhouden, bleek in de praktijk niet na te leven. En dus verhuist de elektrische step definitief naar het fietspad. Of rechts op de rijweg indien er geen fietspad is. Op de openbare weg moet de e-step over verlichting beschikken: een wit of geel licht vooraan, een rood licht achteraan. Een helm is niet verplicht. Wie toch op het trottoir stept, riskeert een boete van 58 euro. Ook mag je niet mee twee (of meer) op een e-step rijden.

Lees ook: Duizend gewonde e-steppers vorig jaar

FNAC mobiliteit - e-steps zijn overal vrij te koop in de winkels
Print Friendly, PDF & Email