BLUE

Vanwege groot onderhoud is de Aalsmeerbaan bij Schiphol drie maanden buiten gebruik. De werkzaamheden beginnen maandag en duren tot half juli. De vliegtuigen die normaal gesproken landen of vertrekken op deze baan moeten uitwijken naar de Buitenveldertbaan, de Schiphol-Oostbaan en Kaagbaan. Dit leidt volgens de luchthaven tot extra geluidshinder voor omwonenden.

Tijdens de onderhoudsbeurt krijgt het grootste deel van de Aalsmeerbaan – een oppervlakte van vijftig voetbalvelden – nieuw asfalt. Ook komen er 1650 nieuwe ledlampen in het asfalt, wordt 50 kilometer aan bekabeling aangelegd en 17 kilometer aan markeringen aangebracht. Daarnaast repareert, reinigt of vervangt de luchthaven de hemelwaterputten rond de baan en vervangt Luchtverkeersleiding Nederland een systeem dat vliegtuigen ondersteunt bij de landing.

Door alle werkzaamheden tegelijkertijd te doen, is de baan eens per zeven jaar langdurig buiten gebruik. Aangezien de Aalsmeerbaan ’s nachts altijd al dicht is, heeft het sluiten ervan geen gevolgen voor de nachtvluchten.

Lees ook: Vliegvakantie duurder door brandstofprijzen

Print Friendly, PDF & Email