In de helft van de gevallen leidt het tot slingeren, langzamer rijden of het missen van een afslag.

Bijna iedereen heeft WhatsApp op zijn of haar telefoon staan. Bij taxichauffeurs is dit niet anders en zien we zelfs een toename van berichtendienst Telegram. Wij moedigen het gebruik van anti-afleidingsapps en niet storen-functies absoluut aan want elk bericht minder op de weg maakt het verkeer al iets veiliger. Toch is de reden waarom chauffeurs onder het rijden van deze diensten gebruik maken simpel. 

Het is vaak de snelste manier om adresgegevens en ritopdrachten door te geven vanuit de taxicentrale. Toch blijft het verleidelijk om even te kijken als de telefoon klinkt of trilt. Uit onderzoek blijkt dat de berichten die worden ontvangen in de meeste gevallen (84 procent) als onbelangrijk worden gezien. En toch zijn ze vaak de aanleiding van een verkeersongeval. Ook al ben je nieuwsgierig als je een bericht ontvangt, besef dat het lezen en beantwoorden ervan tot gevaarlijke situaties leidt.

innovatie

Tegenwoordig is de slimme software op de telefoon in staat om de berichten voor te lezen en zelfs de navigatie automatisch op te starten. De nieuwe Pitane Driver applicatie, ontwikkeld door het Eindhovense Pitane BV, laat nu ook de berichten zien en horen. Reageren op de berichten kan enkel, uit veiligheidsoverweging, wanneer de chauffeur stil staat. De app bood reeds alle functionaliteiten die men van een chauffeursapplicatie mag verwachten maar de nieuwe software gaat veel verder. Door gebruik te maken van deze app kunnen overige berichtendiensten op niet storen.

(De tekst gaat verder onder de foto.)
boete telefoongebruik achter stuur flink hoger

"Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun telefoon als ze in de auto, op de fiets, de scooter, brommer of snorfiets zitten. Hoewel ze in de meeste gevallen niet reageren geeft tweederde toe ze wel eens te lezen."

Gebruik je wel eens de telefoon achter het stuur? Dan weet je dat je fout zit. Maar in België kan het je pas echt duur komen te staan. Je bent namelijk een gevaar op de weg, omdat je niet met het verkeer bezig bent. Daarom kunnen chauffeurs tijdelijk hun rijbewijs verliezen als de politie hen snapt. Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder bevestigd is, riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen.

Dit is overigens niet de enige actie die België onderneemt tegen smartphonegebruik achter het stuur. Vorig jaar stemde de Kamercommissie al over een nieuwe wet die het vasthouden van een smartphone achter het stuur verboden moet maken. Belgen kunnen daarvoor hoge boetes gaan verwachten.

Lees ook: Pitane Mobility zet vol in op mobiele taxisoftware

Print Friendly, PDF & Email