Pitane Image

Elektrische auto’s zijn erg populair en we zien er steeds meer rondrijden. De overheid stelt elk jaar opnieuw een subsidiebudget beschikbaar voor mensen die een elektrische auto aan willen schaffen. De subsidie komt bovenop andere financiële voordelen voor particulieren die volledig elektrisch rijden zoals de vrijstelling motorrijtuigenbelasting MRB en de vrijstelling aankoopbelasting op personenauto’s en motorrijwielen BPM. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland liet weten dat het subsidiebudget in 2022 voor de Subsidieregeling voor Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) onlangs is overtekend. Dat betekent dat er voor meer geld is aangevraagd dan dat er dit jaar beschikbaar is. In totaal zijn er ruim 21.000 nieuwe elektrische auto’s met subsidie aangeschaft in 2022.

Mensen die dit jaar nog een elektrische auto willen kopen hebben pech en ontvangen geen subsidie, zij zullen tot volgend jaar moeten wachten als de pot weer gevuld is. Het subsidiebudget voor nieuwe elektrische personenauto’s voor 2023 is 67 miljoen euro. Voor gebruikte elektrische personenauto’s is het subsidiebudget 32,4 miljoen euro voor 2023. Toch is er ondanks alle financiële voordeeltjes voor veel mensen toch nog een drempel om over te stappen op een elektrische auto. Milieuorganisatie Natuur&Milieu laat weten dat uit onderzoek blijkt dat mensen de hoge aanschafprijs van een elektrische auto de grootste drempel vinden waar ze tegen aanlopen. Ook de actieradius en de maandlasten spelen een grote rol bij de aanschaf van een elektrische auto.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email