Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Door het hele land dreigt 1 op de 3 busritten weg te vallen door einde van de coronasteun.

In het weekend stoppen er geen bussen meer bij GGZ-instelling Antes, even buiten Rotterdam. En dat is niet alleen daar aan de hand. Door het hele land dreigt 1 op de 3 busritten weg te vallen door einde van de coronasteun van de overheid. “De bus is onmisbaar” zegt directeur van de instelling Suzanne Nauta. Het gaat om lijn 79 van metrostation Poortugal naar de GGD-instelling Antes even buiten Rotterdam.

Al bijna een half jaar rijdt de bus niet meer in het weekend. “onrendabel”, zegt de vervoerder RET. De GGD-instelling heeft de COVID-maatregelen strak nageleefd wat resulteerde tot het drastisch verminderen van reizigers op de betreffende buslijn. Volgens de woordvoerder van de RET, Rolf Harbers, hebben ze de lijn moeten schrappen omdat ze nu ook alle verlieslatende lijnen moeten opvangen. Het overheidsbedrijf RET heeft nog steeds 15 tot 20 procent minder reizigers dan voor de pandemie. 

onvoorstelbaar

Voor reizigersvereniging Rover is dit onvoorstelbaar. Je wil als reiziger gewoon naar je werk kunnen of je wil mantelzorg kunnen verlenen. Als 1 op de 3 ritten eruit valt wordt dat onmogelijk. “Niemand gaat voor z’n lol in z’n eentje in de bus zitten”, aldus Bos, “maar die ene rit is voor die persoon juist heel belangrijk”.

"wat die bedrijven doen is nu juist de onrendabele ritten eruit halen"

Het zijn volgens Bos maatschappelijk heel gewenste ritten. Niet alleen busritten worden geschrapt, ook treinen nog lang niet zo vol als voor corona. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat 1/5 van de reizigers aangeeft dat zij minder met de trein zullen gaan reizen. De belangrijkste reden hiervoor is enerzijds meer thuiswerken. Verwachtingen zijn dat mensen wellicht 1 tot 2 dagen van huis uit zullen werken. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een deel van de mensen zich nog niet vrij voelt om met het openbaar vervoer te reizen. Door tegenvallende reizigersaantallen vragen OV-vervoerders om financiële steun zodat alles kan blijven rijden. Ook naar de buitengebieden.

"Wij vinden het openbaar vervoer belangrijk als kabinet en daarom hebben wij die vergoeding al langer doorgetrokken"

Vivianne Heijnen (CDA)