BLUE

Jarenlang heeft de branche haar werk niet actief gepromoot.

De bus valt uit, treinen rijden niet zoals verwacht, je moet eindeloos wachten op een vrije medewerker, bij de Primera beland je bij de kassa in een lange rij en de keuken van een lunchroom op de boulevard gaat pas om 18.00 uur open wegens gebrek aan een kok. Het tekort aan personeel is overal voelbaar. 

Buschauffeurs die met pensioen gaan, weinig jongeren die de sector instappen en de zomervakantie staat voor de deur. Het zijn allemaal factoren die vervoersbedrijven zorgen baren. De personeelstekorten in de vervoerssector leiden ook tot frustratie bij de reizigers, zowel bij de busbedrijven als bij het doelgroepenvervoer.

een paar euro

In het Rotterdamse is zelfs een ware stoelendans aan de gang tussen taxibedrijven die personeel lokken met een paar euro’s meer. Kortzichtig, want een maand later zijn uitgerekend diezelfde medewerkers weer weg voor een extra euro. Producenten van stickers doen gouden zaken met de tekst “collega’s gezocht”. Je ziet ze op busjes in leerlingenvervoer, taxi’s, aannemers, koeriers, flitsbezorgers, en ga zo maar door. De spanning op de vervoersmarkt is hard. Dit probleem is vooral ontstaan omdat het economisch goed gaat. Als bedrijven groeien en gelijktijdig op zoek gaan naar medewerkers, loopt de krapte op.

(Tekst loopt door onder de foto)

"Het is druk. We verkopen zelfs nee op sommige momenten."

Er is natuurlijk ook een reden waarom er zo veel tekort is in de vervoerssector. Het is druk, het gaat goed en iedereen wil weer reizen. Volgens algemeen directeur John Hage zijn de lastminute aanvragen onwerkelijk. Het zijn er zoveel. In zijn bedrijf rijdt alles inmiddels al maanden aan een stuk met een chauffeurskorps wat van 230 chauffeurs vorig jaar naar 300 is opgebouwd momenteel. Ze hebben zware jaren gekend maar er staat een prachtige organisatie met een prachtige flexibile instelling waar de maatschappij enorme behoefte aan heeft. 

"Bijzonder knap met hoeveel veerkracht dit in korte tijd weer is neergezet. En dat ook nog in eens periode die heel lastig was voor de branche."

Toch zijn er grote zorgen bij het vullen van de roosters. Bij basisschool De Suikerspin uit Tienen dreigde de geplande schoolreis voor de 180 leerlingen van de kleuterklassen en de eerste graad in het water te vallen na een plotse annulering van het busvervoer omdat de buschauffeur ziek was geworden. De vervangingspool van de gelegenheidschauffeurs is drastisch verkleind.

sector opwaarderen

Bussen telt Nederland zat. Toch kunnen schoolreisjes niet doorgaan, komt treinvervangend vervoer moeizaam op gang en worden bedrijfsuitjes afgezegd. Er is een flink tekort aan chauffeurs voor touringcars. De sector heeft werk, het beroep is niet aantrekkelijk genoeg voor de jeugd. Eigenaar Pouw van Besseling Travel steekt de hand ook in eigen boezem

“Jarenlang heeft de branche ons werk niet actief gepromoot. Niet bij jongeren, maar ook niet bij mensen die eventueel voor zij-instroom zouden kunnen zorgen, zoals mensen in de bouw met gewrichtsproblemen. Ons vak is ideaal voor het staartje van je carrière: de fysieke belasting is klein, het is een sociaal beroep en je werktijden zijn planbaar en flexibel.”

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email