BLUE

Steps vertragen automatisch of vallen stil.

Antwerpen gaat iets doen aan de elektrische deelsteps die te snel rijden, en vaak gevaarlijke situaties veroorzaken. De stad voert een extra reglementering in voor deelsteps op haar grondgebied. “We scherpen de reglementering dus aan in overleg met de aanbieders van de deelsteps”, zegt Koen Kennis (N-VA), schepen van Mobiliteit. In overleg met de aanbieders van deelsteps zullen de steps zelfs automatisch snelheid minderen en stilvallen wanneer je er toch binnenrijdt.

No go zones zijn gebieden waarin het gebruik van de step niet wenselijk is, onder andere in natuurdomeinen en begraafplaatsen, in het station Antwerpen Centraal en aan de ingangen van de Brabantstunnels op de Leien. De deelsteps minderen automatisch snelheid en vallen stil wanneer gebruikers deze zones binnenrijden. De technologie laat het toe om via geofencing de steps automatisch aan te sturen.

"Wie bijvoorbeeld in het Centraal Station rijdt -ook daar rijden mensen met hun deelstep- die zal naar 0 km per uur gaan, en dan heb je niet veel meer aan je step."

No park zones zijn van toepassing in drukke gebieden of gebieden met beperkte openbare ruimte, zoals natuurdomeinen, begraafplaatsen, sportterreinen, speeltuinen, bruggen over de Ring en gebieden van de Ring. Mensen zullen hun step niet meer zomaar overal kunnen parkeren of achterlaten. Als je je step daar toch achterlaat, zal je niet kunnen uitloggen en blijft je huurtijd doorlopen, zodat je blijft betalen. 

Slow speed zones komen er in drukke gebieden of voetgangerszones, zoals de Meir en op en rond de Grote Markt. Tussen 11 en 19 uur vertraagt de deelstep automatisch naar maximum 8 kilometer per uur. Dit moet er voor zorgen dat er geen conflicten ontstaan met voetgangers. Voor Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging zijn afgebakende zones voor deelsteps een goede zaak. 

Lees ook  Sinterklaas verwarmt harten bij zijn intocht in Antwerpen en Gorinchem

Vanaf maandag 18 juli worden wat deelsteps betreft ook beperkingen ingevoerd in de vorm van no go zones, no park zones en slow speed zones. De stad wil hiermee hinderlijke en gevaarlijke situaties met deelsteps zo veel mogelijk beperken. ​De verschillende zones zullen tegen die dag voor iedereen zichtbaar zijn in het online stadsplan.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email