De Pelješac-brug is gebouwd in het belang van Kroatië.

De Pelješac-brug is dinsdagavond in Kroatië geopend met een groot feest en vuurwerk. De brug over de baai van Mali Ston maakt voor het eerst een directe landverbinding mogelijk van het vasteland via het schiereiland Pelješac naar Zuid-Dalmatië.

Premier Andrej Plenković sprak van een historische dag voor Kroatië, waarmee een nationaal, strategisch en geheel Kroatisch project werd uitgevoerd. “We hebben de Kroatische droom waargemaakt”, zei Plenković tijdens de inauguratieceremonie, waarbij hij opmerkte dat de brug nu Zuid-Dalmatië verbindt met de rest van het land.

Verwijzend naar de aanzienlijke financiering uit het EU-fonds, benadrukte Plenković het solidariteitsbeginsel van de Unie, dat minder ontwikkelde lidstaten helpt. Hij benadrukte dat Kroatië zijn EU-lidmaatschap op de beste manier wil gebruiken. De brug is ook een project dat Kroatië met China heeft verbonden, voegde de Kroatische premier eraan toe.

In zijn toespraak verwees de Kroatische president Zoran Milanović ook naar protesten in het buurland, die gepaard gingen met de bouw van de brug uit bezorgdheid voor een ongehinderde toegang tot de zee. “De Pelješac-brug is gebouwd in het belang van Kroatië en zijn mensen, maar nooit ten nadele of tegenslag van wie dan ook, vooral Bosnië-Herzegovina”, zei hij.

(Tekst gaat verder onder de foto.)
voor het eerst een directe landverbinding mogelijk van het vasteland via het schiereiland Pelješac naar Zuid-Dalmatië.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Dubravka Šuica, zelf afkomstig uit Dubrovnik in het zuiden van Dalmatië, feliciteerde Kroatië met de succesvolle voltooiing van het grootste door de Unie gefinancierde infrastructuurproject in het nieuwste EU-land. Voor het project met een investeringsvolume van 525 miljoen euro droeg de EU 357 miljoen euro bij uit het cohesiefonds. De plaatsvervangend commissaris zei dat de brug een symbool was van Europese waarden, solidariteit en steun onder de EU-leden.

China

De brug is gebouwd door het Chinese bouwbedrijf China Road and Bridge Corporation (CRCB), en daarom beschreef de Chinese premier Li Keqiang, die via een videoboodschap sprak, het als een symbool van vriendschap tussen China en Kroatië. De brug weerspiegelt ook de samenwerking tussen China en de EU, zei Li. Hij benadrukte dat het Chinese bouwbedrijf een eerlijke marktconcurrentie van de EU won om de brug te bouwen. Hij sprak de hoop uit dat dit project niet alleen de betrekkingen en samenwerking tussen China en Kroatië, maar ook de betrekkingen en samenwerking tussen China en de EU zal versterken.

gebouwd door het Chinese bouwbedrijf China Road and Bridge Corporation (CRCB)
Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email