Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. U mag uw kind niet meenemen op vakantie buiten de schoolvakanties.

Midden in de vakantieperiode is het wellicht ook tijd om even te grasduinen in de vakantiekalender voor volgend schooljaar. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft adviesdata voor de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie. De school mag hier van afwijken en in bijna alle gevallen lees je in de schoolgids wanneer de vakanties van een school zijn.

vakantie buiten schoolvakanties

Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Zij moeten naar school om zich voor te bereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. U mag uw kind niet meenemen op vakantie buiten de schoolvakanties. U kunt een boete krijgen als u dit wel doet. Als u in de schoolvakanties niet weg kunt door uw werk kunt u toestemming vragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. 

Soms kunt u door uw werk tijdens geen enkele schoolvakantie in het schooljaar met uw gezin op vakantie. Dit moet dan komen door de specifieke aard van uw beroep. Bijvoorbeeld omdat u seizoensgebonden werk heeft, bijvoorbeeld in de fruitteelt of horeca. Of met piekdrukte te maken krijgt tijdens schoolvakanties of als zelfstandige een groot deel van uw inkomen mist als u tijdens de schoolvakanties weg bent.

bijzondere gebeurtenissen

Een kind kan ook vrij krijgen bij bijzondere gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij een begrafenis of huwelijk. Hiervoor moet u toestemming vragen. Dit doet u bij de directeur van de school. Bij bijzondere gebeurtenissen kunt u voor meer dan 10 dagen vrij vragen. U moet toestemming vragen aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. Hij controleert of kinderen naar school gaan.

Vakanties schooljaar 2022-2023

indeling en regio’s

Om de schoolvakanties te spreiden heeft Nederland 3 regio’s. Dit zijn de regio’s Noord, Midden en Zuid. De vakantiespreiding vermindert de vakantiedrukte in de schoolvakanties.

Regio Noord omvat Drenthe , Flevoland (behalve Zeewolde), Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht (Eemnes en wat vroeger gemeente Abcoude was). 

De regio Midden omvat Zeewolde, Aalten, Apeldoorn, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doetinchem, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Lochem,  Montferland (behalve wat vroeger gemeente Didam was), Neder-Betuwe  (behalve wat vroeger gemeente Dodewaard was), Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, West Betuwe, Winterswijk, Zutphen, Noord-Brabant, Altena (behalve de kernen Hank en Dussen), Utrecht (behalve Eemnes en wat vroeger gemeente Abcoude was) en Zuid-Holland. 

De regio Zuid omvat Gelderland (Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Neder-Betuwe (alleen wat vroeger gemeente Dodewaard was), Lingewaard, Maasdriel, Montferland (alleen wat vroeger gemeente Didam was), Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen,Zaltbommel en Zevenaar), Limburg, Noord-Brabant (behalve Woudrichem en de kernen Sleeuwijk, Nieuwendijk en Werkendam in de gemeente Altena) en Zeeland.

Sonse haven
AppStores
Print Friendly, PDF & Email